2009-06-06
星期五,天色轉晴,但空氣重甸甸的,令人感到呼吸有點困難。於九龍區開完商務會議之後,便到炮台山一帶修剪頭髮,接著與太座到天后附近解決晚餐。已留意此小店好一段日子了,每次路經,內裡均人頭湧湧。畢竟此小店極其量只可容納不超過十個人。天氣涼爽時還可以在舖外擺枱,遇著天氣悶熱,也只好退守冷氣舖內。以串燒為主題嘅食肆迎年越來越盛行,一來唔需要特別烹調技巧,二來廚房唔需要咁大,可以騰出更多地方做樓面。呢度嘅串燒選擇也算多樣化,而且部份係自家創作,配搭都幾新鮮。太座是日沒有什麼胃口,所以只叫了十來款串燒及食品。桂花蜜糖鮮蕃茄($13) – 筆者對蕃茄唔係咁好,不過加了蜜糖之後,令完本酸酸甜甜嘅蕃茄變得香甜,加上桂花嘅清香氣色,係夏日消暑良品;日本免治雞肉($20兩串) – 對免治食品一向有偏見,覺得係因為肉質較次而成嘅產物。所以,可堪一提的沒有什麼;雞肶菇($12兩串) – 醃料出手很輕,猶幸本身菇味搭夠,入口爽脆,是不俗嘅食物;薄燒牛舌($16) – 燒嘅火喉掌握得唔好,食來乾爭爭,又老又韌。燒薄切牛舌,出手一定要快,如果唔係好容易老;意大利香草羊鞍($39兩件) – 是此店嘅貴價物,不過質素就認真
桂花蜜糖鮮蕃茄($13) – 筆者對蕃茄唔係咁好,不過加了蜜糖之後,令完本酸酸甜甜嘅蕃茄變得香甜,加上桂花嘅清香氣色,係夏日消暑良品;日本免治雞肉($20兩串) – 對免治食品一向有偏見,覺得係因為肉質較次而成嘅產物。所以,可堪一提的沒有什麼;雞肶菇($12兩串) – 醃料出手很輕,猶幸本身菇味搭夠,入口爽脆,是不俗嘅食物;薄燒牛舌($16) – 燒嘅火喉掌握得唔好,食來乾爭爭,又老又韌。燒薄切牛舌,出手一定要快,如果唔係好容易老;意大利香草羊鞍($39兩件) – 是此店嘅貴價物,不過質素就認真麻麻。雖然肉質尚算嫩滑,但冇乜羊肉味,如有機會再光顧嘅話,可以慳番;牛油粟米($16) – 粟米本身唔甜,就算用火燒過之後,都冇因為水份揮發而甜味更濃縮。也是頗為失望嘅一款串燒;椒鹽雞腎($18兩串)/鹽燒雞軟骨($18兩串) – 無論係椒鹽抑或鹽燒,落手都係就住就住,只有丁點鹹味,未能發揮椒鹽/鹽燒食品應有特色,似乎比較啱高血壓人士食用;黑糖菠蘿($13) – 設計理念與桂花蜜糖鮮蕃茄如出一轍,甜甜酸酸的,十分醒胃;香脆芝士豆卜($13) – 老實說,筆者試嚟試去都只係覺得一個普通嘅燒豆卜,全無芝士味,莫非主理人忘記了落芝士?特色飯團($18兩個) – 大部分串燒都係期望之下,點此味只係為了裹腹,味道則還可以;熱烏冬(豉油湯)($15) – 烏冬浸到變腍,全無咬口可言。
兩人共消費二百二十七蚊,平均每人一百一十四蚊。大部份肉類串燒只屬僅僅合格而已,反而一些蔬果串燒或食品會有意外驚喜。拉勻整體只可俾「OK」。