2009-09-27 66 views
星期五,又是一大班人一齊食飯嘅日子。地點係鯉景灣嘅「中意坊」。之前與太座都幫襯過一次,其五光十色嘅甜品選擇令人難忘.在談論食物質素之前,先談其服務,有幾樣令筆者不吐不快。大夥兒訂了七點半嘅座位,眾人皆準時到達。一行七個人,需要合併一張四人枱及一張兩人枱。現場所見,只有一、兩枱客,但偏偏被安排在一張四人枱,隔離嘅兩人枱還有客人食緊甜品。大家係唔介意等一等的,豈料服務員對我地講坐住先,隔離嘅客人知道七點半要還枱。唔知道隔離枱嘅客人聽到之後有什麼感覺,但一定不好受。友人中有新生女兒,大約一嵗大。小朋友,坐唔定係經常都會發生的。小朋友對餐牌十分好奇,拿來把玩一番。怎料有一位相信係老闆娘嘅人前來勸告,叫友人唔好讓其女兒把玩餐牌,以免整皺了。因為餐牌十分珍貴,冇得替換。餐牌是用普通顏色紙用電腦打印後過了膠的,大人要弄皺它都要費一番功夫,何況是小朋友?其次係就算真的被弄皺了,可以再印一次,所費亦無幾吧!部份服務員嘅態度過份熱情,變得有點矯枉造作。為了強調食品嘅獨特性,用了不少形容詞。如一碟鹽焗雞,聲稱用了法國嘅海鹽、龍崗嘅走地雞,還有不知什麼地方嘅油諸如此類。食材來源地實是無從考究,但好似誇張咗一點

部份服務員嘅態度過份熱情,變得有點矯枉造作。為了強調食品嘅獨特性,用了不少形容詞。如一碟鹽焗雞,聲稱用了法國嘅海鹽、龍崗嘅走地雞,還有不知什麼地方嘅油諸如此類。食材來源地實是無從考究,但好似誇張咗一點。加上服務員時不時逗我地講嘢,令大家嘅閒談數度被中斷,其實係幾擾人的。

說回食物了,這裡強調健康煮食,少鹽少油,份量比較少。整體上係水準以上,比如粟米斑塊嘅粟米汁很creamy,佐飯是一流的;鹽焗雞嘅雞肉也是嫩滑的。如前文所言,甜品設計可說是花過一點心思,雖然細細件,但十分精緻,味道也不錯。

由於每碟餸嘅份量少,七個人要食九碟先叫做勉強食得飽。埋單平均每人一百二十蚊,價錢還算得上便宜。友人因女兒俾人話,食得十分唔高興,不會再回頭幫襯了。筆者覺得食物質素可以,但服務真的要認真檢討及改善。
咕嚕肉
粟米斑塊
火腿煙肉炒蛋
鹽焗雞
2009-08-28
$120 (Dinner)