2015-01-05
是日元旦,新一年相約一起去鶴藪走走,本想去上水食好味多料紅豆冰,但星期四廣成係定休日,唯有返返去粉嶺捃食,友人就建議到聯和墟捃食。在OPENRICE找到位粉嶺聯和墟人氣最高既 群記牛肉圓豬手,友人說這家小店勁多人,成日要等位,但反正諗唔到其他,試下2015首日的運氣吧!泊好車,一行3人入店捃位,大約下午1點45分店內有8成既檯後也有人等緊,超爆滿;店子簡樸本想試家鄉炸卷,但聽到賣晒等了唔使10分鐘有兩個位,食緊野位太太好好人,叫我地坐住先同提議我地叫定野食,一陣就讓個位比我地; 感恩運氣也不錯 . 一張貼牆的方檯,每邊都要坐兩個人其實都幾迫坐底店員即刻比咗三碟辣椒油我地,聽聞都幾辣,所以我無試;分別叫了一碗大手麵、一碗大手米、一碗細手米,另加一碗淨細牛丸同一碟菜SHARE牛丸有點似豬肉丸,無乜牛味又唔彈牙,好無特別大手麵 ~ 豬手的數量比細多兩三件左右 ,食得辣應該點D辣椒油味道會有所提升細手米 ~ 豬手算多肉、皮同肉爽腍,若多D筋就仲正離開時,店外已有一堆人在等候入內
在OPENRICE找到位粉嶺聯和墟人氣最高既 群記牛肉圓豬手,友人說這家小店勁多人,成日要等位,但反正諗唔到其他,試下2015首日的運氣吧! 泊好車,一行3人入店捃位,大約下午1點45分店內有8成既檯後也有人等緊,超爆滿;店子簡樸 本想試家鄉炸卷,但聽到賣晒
一張貼牆的方檯,每邊都要坐兩個人其實都幾迫 坐底店員即刻比咗三碟辣椒油我地,聽聞都幾辣,所以我無試; 分別叫了一碗大手麵、一碗大手米、一碗細手米,另加一碗淨細牛丸同一碟菜SHARE 牛丸有點似豬肉丸,無乜牛味又唔彈牙,好無特別 大手麵 ~ 豬手的數量比細多兩三件左右 ,食得辣應該點D辣椒油味道會有所提升 細手米 ~ 豬手算多肉、皮同肉爽腍,若多D筋就仲正 離開時,店外已有一堆人在等候入內
Other Info. :
自己捃位,要搭檯