2017-06-24
琴日同男朋友難得去開元朗, 想搵間坐得舒服少少嘅餐廳食飯, 睇完open rice之後發覺呢間餐廳唔錯,於是就決定試下。 一坐低侍應就畀咗兩杯 welcome drinks 我哋 (不另收費的), 侍應話係藍莓乳酸飲品, 飲落酸酸甜甜,都幾開胃。我哋兩個一人叫咗一個 set dinner, 另外再叫多咗個甜品。 叫咗餐之後,侍應好快送湯同牛角包比我地食住先。 首先,今晚的湯是薯仔忌廉湯,忌廉湯本身已經有濃濃的薯仔味,加上入面有好多薯仔同煙肉,很滋味。 牛角包咬落鬆化,而且冇平時食開嗰啲牛角包咁重牛油味,食落去唔會覺得太滯,唔錯。 我叫咗石斑柳伴北海道帶子配鮮茄忌廉汁。 主菜來到, 嘩,擺碟好靚呀!即刻加分!食物分量都好足夠,有兩大塊石斑柳。 魚柳肉質挺好, 肉質嫩滑得來帶點結實。 除左石斑柳同帶子之外,配菜都唔可以忽略㗎。有四季豆, 小蕃茄, 仲有仲有最好味嘅薯蓉! 呢個薯蓉食落好香甜可口,牛油味唔會太重,唔會搶咗薯仔嘅香甜, 食完亦都唔會覺得 heavy / 滯。 另外,好欣賞佢個忌廉蕃茄汁,有番茄中和,唔會有純忌廉嘅滯,但保留左忌廉 creamy, 香濃的口感,good sauc
我叫咗石斑柳伴北海道帶子配鮮茄忌廉汁。 主菜來到, 嘩,擺碟好靚呀!即刻加分!食物分量都好足夠,有兩大塊石斑柳。 魚柳肉質挺好, 肉質嫩滑得來帶點結實。 除左石斑柳同帶子之外,配菜都唔可以忽略㗎。有四季豆, 小蕃茄, 仲有仲有最好味嘅薯蓉! 呢個薯蓉食落好香甜可口,牛油味唔會太重,唔會搶咗薯仔嘅香甜, 食完亦都唔會覺得 heavy / 滯。 另外,好欣賞佢個忌廉蕃茄汁,有番茄中和,唔會有純忌廉嘅滯,但保留左忌廉 creamy, 香濃的口感,good sauce!
至於我男友就叫咗個七成熟嘅烤美國頂級肉眼扒配黑椒汁。個餐睇落幾好食,不過我冇試過唔知咩味,但係見佢個食肉獸食得好開心,所以應該唔錯。而且最重要係呢塊扒夠大塊,好似有10安士,真係啱曬佢啦。
甜品叫左心太軟,心太軟好有心思,伴碟有圖案,仲寫左我留位的名字落去,好個人化,好有驚喜。
是次晚餐後,我們都覺得這間餐廳無論環境或是食物都算是滿意的。