2018-01-05
今日阿 sir 請食飯, 本來就好想食最出名的 Sabatini (意大利菜), 不過一想到佢個 semi lunch, 再加埋尾上的甜品, 一定忍唔住會博命食的,想食清淡些, 簡單些, 於是就來左穩穩陣陣的帝苑入面一間越南菜,頭盤春卷 + 燒蝦米紙卷 + 蒸粉卷越式牙車快沙律呢兩個都係處理得好好, 穩陣水準之作, 做得到"鮮, 甜, 香, 脆" 為主菜開路, 非常稱職主菜:越南生熟牛肉, 牛筋湯金邊粉 $188呢個就稍為遜色左少少, 主要係"湯"唔夠熱, 而且粉一夾易碎, 唔似慣常帝苑出品一度懷疑我食緊既唔係南越口味, 而係北越(河內)的風格呢 ?酸子汁豬手(配蒜蓉包+香蘭葉飯) $198酸味還可以的, 但可能炆耐左, 唔夠"企身", 但照計炆到呢個狀態, 酸味卻只留在表皮甜品 : 南瓜露帝苑甜品, 質素俱佳, 呢個係好食的飲品 : 越南荷花茶其實如果呢個價錢食呢款菜, 我只能夠"食環境"了, 因為食環境絕對值呢個價錢,但如果呢個價錢為食品的話, 可能我會建議行多兩步, 試下 "跌左watt"的金牛苑,雖然退步左, 但應該仍然可以輕易贏過 Le Soleil
頭盤
春卷 + 燒蝦米紙卷 + 蒸粉卷
越式牙車快沙律
呢兩個都係處理得好好, 穩陣水準之作, 做得到"鮮, 甜, 香, 脆" 為主菜開路, 非常稱職 主菜:
越南生熟牛肉, 牛筋湯金邊粉 $188
一度懷疑我食緊既唔係南越口味, 而係北越(河內)的風格呢 ? 酸子汁豬手(配蒜蓉包+香蘭葉飯) $198
酸味還可以的, 但可能炆耐左, 唔夠"企身", 但照計炆到呢個狀態, 酸味卻只留在表皮 甜品 : 南瓜露
帝苑甜品, 質素俱佳, 呢個係好食的 飲品 : 越南荷花茶
雖然退步左, 但應該仍然可以輕易贏過 Le Soleil