2018-05-23 124 views
近排成日都聽朋友講去食omakase, omakase其實係由師傅安排不同既時令刺身、食物比客人,款式較稀有及新鮮,可以食到好多平時好難食到或者根本唔會係一般日本餐廳可以食到既刺身,亦可以見識到好多,因為師傅係會一對一或一對二去招呼你,每安排一款食物都會講解每款魚既特質及味道,廚師安排左唔少種類既新鮮海產比我地品嚐,估唔到淨係食刺身海產都食到咁飽八爪魚籽外表好似d深海浮游生物,但味道卻出奇地鮮甜又充滿海水味黑曹以魚愛魚女好甜美既北海道赤貝金目鯛青柳,貝類海產好爽甜深海池魚,魚質爽口青森縣時不知鮭魚,好肥美,三文魚味較濃郁昆布熟成鯛魚珍寶牡丹蝦真係好大隻,師傅仲提醒記住食埋蝦頭羔因爲係極之甜美呢子持烏賊
黑曹以魚
愛魚女
好甜美既北海道赤貝
金目鯛
青柳,貝類海產好爽甜
深海池魚,魚質爽口
青森縣時不知鮭魚,好肥美,三文魚味較濃郁
昆布熟成鯛魚
子持烏賊