2018-12-18
1943 views
三台八座係西環入面眾多台式餐廳之一,但係筆者作為台式料理嘅擁躉,食過咁多間附近嘅台灣餐廳嘅嘢,都係覺得三台八座係當中最高性價比嘅一間。筆者因此想試埋佢嘅晚餐,結果不出所料都係一樣高質,值得去食。筆者叫左紅酒繪牛舌,盛惠七十蚊,而set係跟左前菜、餐湯、主菜。先講下前菜嘅三文魚絲沙律,三文魚雖然係用急凍三文魚,但係都有三文魚獨有嘅鹹味,而加埋三文魚籽、粟米同青瓜,除左令成個沙律嘅後感更加豐富之外,甜嘅沙律醬更加帶出左三文魚同三文魚籽嘅味道,而青瓜就中和翻沙律醬嘅甜膩感,唔會令人覺得好full。至於餐湯,筆者係紅湯同白湯揀左忌廉湯,而忌廉湯非常濃郁,而且有濃到結塊嘅忌廉,唔會好似一d餐廳係煮嘅過程入面溝水,可以見到餐廳嘅堅持,值得稱讚。而到左主菜嘅紅酒繪牛舌,筆者配左薯菜,先講下薯條,薯條嘅款式雖然同平時係西餐廳食嘅一樣,但係水準絕對高好多,薯條唔會話炸得過分,可以見到仲有好多白色嘅薯肉外露之餘,表皮炸到酥脆而唔會太過熱氣,另外會有一支番茄醬俾人落,鍾意食幾多就落幾多,非常自主。至於牛舌,有別於坊間嘅煮法會令到牛舌煙韌,三台八座嘅煮法係整到牛舌非常軟霖,容易切開之餘,仲要非常之入味,而外皮
而到左主菜嘅紅酒繪牛舌,筆者配左薯菜,先講下薯條,薯條嘅款式雖然同平時係西餐廳食嘅一樣,但係水準絕對高好多,薯條唔會話炸得過分,可以見到仲有好多白色嘅薯肉外露之餘,表皮炸到酥脆而唔會太過熱氣,另外會有一支番茄醬俾人落,鍾意食幾多就落幾多,非常自主。至於牛舌,有別於坊間嘅煮法會令到牛舌煙韌,三台八座嘅煮法係整到牛舌非常軟霖,容易切開之餘,仲要非常之入味,而外皮有稍微煎香,增加翻牛舌嘅口感。筆者個人覺得就咁齋食牛舌已經好夠味道,如果口味偏重嘅朋友,可以點埋佢俾嘅汁,筆者覺得呢個菜式可以跟翻白飯或者意粉,因為佢俾嘅醬汁可以用黎沾飯同粉,應該會非常好送。
最後值得一提嘅係呢度嘅老闆相當好人,會周不時同你吹水,令人感覺到有賓至如歸嘅感覺,非常溫暖。筆者呢次同朋友一齊去,試左老闆另外一樣新嘅菜式,俾左少少意見,老闆非常好人送左2隻溏心蛋俾筆者同朋友,而蛋質量亦係非常之高,蛋黃完全唔會有全熟嘅部分,同埋溏心蛋嘅蛋白醃得好入味,加埋蛋黃流心嘅質感,令人百吃不厭!