2019-03-01
記得小時候經常跟家人到旺角的<華香雞>點沙薑雞及小菜,後來全線結業實在教人婉惜。上次行經成運工廈見到<華香雞>開分店,當然要重拾一下兒時味道~呢度既雞有好多配搭,除左招牌華香雞、沙薑雞,仲有仁棯雞、茶香雞等等,我地點了黃酒雞滋補一下。店主特別訂制既"煲",看似一個碟但原來放在木盆上具有保溫功能。上檯時仲係沸騰狀態,散發出陣陣酒香,雞既味道非常吸引經常手腳冰冷既我,先飲兩口雞汁精華雞肉嫩滑,配上金針木耳,有養血補虛之效,加上黃酒更暖胃。本來只點白飯,不過見鄰桌既一"煲"飯幾吸引,就試左煎黃飯煲其實感覺有點似煲仔飯,店員先用小鐵鏟炒鬆黃飯,底下既飯焦脆口且帶焦香~ 店員本來推介滑蛋蠔仔,不過食左雙蛋早餐怕超標,所以點左薑蔥蠔仔,鑊氣十足,蠔仔脹卜卜且鮮甜,沒半點腥味~另外清湯牛腩煲分量都唔少。牛筋夠淋身,牛腩唔韌唔騷,味道剛好品嘗到本身嘅肉鮮味,係唔錯既選擇! 留意到vip房有一圍用餐,一問之下原來可預訂私房菜,下次家庭聚會又多一個選擇了~
上檯時仲係沸騰狀態,散發出陣陣酒香,雞既味道非常吸引
經常手腳冰冷既我,先飲兩口雞汁精華
雞肉嫩滑,配上金針木耳,有養血補虛之效,加上黃酒更暖胃。
蠔仔脹卜卜且鮮甜,沒半點腥味~