2019-11-06 204 views
星期六早收工距離睇戲前仲有一定時間 就黎搭正六點 近住戲院有間門面睇落好日本風睇落好木既店鋪 寫住好大個釜字原來呢間釜飯 係間鏝魚丼專門店 見佢6點開門 就黎夠鐘無人排隊下就同佢入左去試下佢好無食親愛的先生入到饅魚釜飯專門店好乖咁請職員提問 問唔同價位既饅魚有咩分別 起店員講解之後佢決定簡金魂(尺)因為呢個位屬魚既中間 唔係腩位唔會太肥但都係中間位最厚肉 選擇左店員推薦既最抵食既選擇 而我呢 對饅魚其實無咩喜感 所以簡左個menu上寫住熱門既牛丼飯 等左唔夠幾分鐘我既牛丼飯 好快就到左 肚餓既我真係好開心 估唔到個飯可以咁快到 然後牛係切塊 雖然唔係咩特別牛肉但牛味濃郁 烹調同調味都好適中 不過牛塊旁邊既配菜係荷蘭豆同半開邊糖心蛋 令呢個丼飯扣左小小分 因為我平日好鐘意重醬汁滲過既糖心蛋 但呢度既蛋味道就好淡 而個荷蘭豆質地好軟淋 食落口感好怪 而且呢兩樣野無論同塊牛定係個丼飯個味道都好唔夾 不過佢個丼飯既飯粒質地粒粒分明 食得耐左就越黎越腍 食到咁上下先發現原來枱面左側貼住硬身飯同軟身飯既指引 想d飯硬身d的話 要起開頭了鬆d飯等水蒸氣散發 如果下次再黎 我會選擇了鬆d飯 因為d飯唔

汁燒牛肉釜

等左唔夠幾分鐘我既牛丼飯 好快就到左 肚餓既我真係好開心 估唔到個飯可以咁快到 然後牛係切塊 雖然唔係咩特別牛肉但牛味濃郁 烹調同調味都好適中 不過牛塊旁邊既配菜係荷蘭豆同半開邊糖心蛋 令呢個丼飯扣左小小分 因為我平日好鐘意重醬汁滲過既糖心蛋 但呢度既蛋味道就好淡 而個荷蘭豆質地好軟淋 食落口感好怪 而且呢兩樣野無論同塊牛定係個丼飯個味道都好唔夾 不過佢個丼飯既飯粒質地粒粒分明 食得耐左就越黎越腍 食到咁上下先發現原來枱面左側貼住硬身飯同軟身飯既指引 想d飯硬身d的話 要起開頭了鬆d飯等水蒸氣散發 如果下次再黎 我會選擇了鬆d飯 因為d飯唔了真係會越食越腍 d飯粒好似落到個胃識撐大咁 搞到d飯好有米香 d汁調得好好都好 我食食下會因為咁食唔曬 個牛丼量大幾好食 價錢平

金魂(尺)

至於對面既金魂(尺)我就無試過 同行既佢就表示好食 但睇佢個飯塊鰻魚真係好厚身 香港食到咁既質素既饅魚飯店應該唔多

髒髒炸香蕉
另外叫左樣個名幾過癮 髒髒炸香蕉 睇落個樣真係好醜 但食落口係溫柔既 口感幾特別散上朱古力粉炸落原來係幾好味 無伏

2019-11-02
汁燒牛肉釜