1K
2020-03-10 10568 views
提起食京菜,就會想起去尖沙咀 鹿鳴春,這間老牌餐廳,生意不靠門面裝修,座位比較窄,燈光暗,餐具也畧為古舊, 但客人眾多一定要預早訂位.我們兩星期前已訂位, 今晚一行七人,點了個套餐,有頭盆,北京片皮鴨, 雞燉翅, 甜品,八款.  另加點了一個松鼠魚. 頭盆, 蜇皮併素鵝醬蹄醬蹄好肉好味, 海蜇絲爽口又大條, 素鵝調味及內餡做得出色.   前菜組合有水準.賽螃蟹入口好滑, 份量足, 內藏不少蟹肉,  加點黑醋更滋味.雞燉翅,材料非常十足,翅大大條, 雞湯濃厚,每人兩碗. 我最喜歡北京片皮鴨,師父先送上烤鴨原隻, 再為我們切片上碟.片皮鴨,  烤得皮脆肉香,切片厚薄好平均,餅皮圓滑, 越食越愛.上菜快, 干炸大蝦蝦肉彈牙, 爽口, 干炸更惹味.冬菇扒時蔬,  一般, 冇驚喜.松鼠魚,  如果加點松子 改為 松子魚更好.花素蒸餃, 用蒸籠上載,  熱騰騰, 皮薄餡靚.甜品 高力豆沙炸蛋白,好綿滑鬆化,  餡料是紅豆,不會太甜. 食物保持水準, 近期環球疫症, 座上少了遊客,   往日客人實在太多了.
一定要預早訂位.
頭盆, 蜇皮併素鵝醬蹄
賽螃蟹
入口好滑, 份量足, 內藏不少蟹肉,  加點黑醋更滋味.
雞燉翅,材料非常十足,
翅大大條, 雞湯濃厚,每人兩碗.
上菜快, 干炸大蝦
蝦肉彈牙, 爽口, 干炸更惹味.
冬菇扒時蔬,  一般, 冇驚喜.
松鼠魚,  如果加點松子 改為 松子魚更好.
花素蒸餃, 用蒸籠上載,  熱騰騰, 皮薄餡靚.
甜品 高力豆沙
炸蛋白,好綿滑鬆化,  餡料是紅豆,不會太甜
  • 蜇皮併素鵝醬蹄
  • 雞燉翅