2020-11-14
【牧羊少年之夜】很可以的一晚!突發約食飯,無見一排當然要應約,最後由友人們揀選K11嘅牧羊少年。到場等咗約半小時,就能進入散發文青味道嘅牧羊少年。閒話少說。夜已深,大家都放工都極其肚餓,於是二話不說瘋狂點嘢食,叫咗「三文魚籽和風蜆肉意大利粉」、「小食拼盤」、「魚湯輕炒西蘭花」、 「香草醬雞肉蘆筍意粉」、「京都春日士多啤利窩夫配雲呢拿雪糕」、「千島海鮮薄餅 」;而嘢飲方面,我就叫 「冰伯爵茶咖啡」。經過一場人類單方面撕殺美食後,大家飽到上心口。呢間牧羊少年感覺上比其他方地嘅好食,雖然鋪位面積唔大又有啲難搵,但呢晚的確係感覺十分唔錯嘅一晚!「三文魚籽和風蜆肉意大利粉」三文魚籽同蜆肉嘅量唔算多,不過個汁整得幾好,意粉硬度適中,可一試。「小食拼盤」味道普普通通,唔算特出,不過啲嘢夠大件,而且款類多。「魚湯輕炒西蘭花」西蘭花除咗吸滿哂魚湯嘅味道外,仲有濃濃嘅牛油味,有驚喜。 「冰伯爵茶咖啡」濃郁伯爵茶味道遮蓋咖啡嘅苦澀味道,有層次又有性格嘅咖啡,有驚喜! 「香草醬雞肉蘆筍意粉」好香嘅香草醬,而且加咗橄欖油嚟整,意粉硬度適中,有2大條蘆筍,不過雞就唔多覺,整體OK。「京都春日士多啤利窩夫配雲呢拿雪
「三文魚籽和風蜆肉意大利粉」
「小食拼盤」
味道普普通通,唔算特出,不過啲嘢夠大件,而且款類多。
「魚湯輕炒西蘭花」
西蘭花除咗吸滿哂魚湯嘅味道外,仲有濃濃嘅牛油味,有驚喜。
「冰伯爵茶咖啡」
「香草醬雞肉蘆筍意粉」
「京都春日士多啤利窩夫配雲呢拿雪糕」
窩夫口感鬆脆,賣相吸睛,士多啤利窩夫同雲呢拿雪糕兩者味道雖帶甜,但甜而不膩。
「千島海鮮薄餅 」
薄批嚟,批邊脆,醬份量適中,除咗薄批之外,無乜特別。