2021-04-04 876 views
平時下午茶tea set食唔少,打邊爐版就真係第一次!寬巷子嘅「子午後•百艷茶宴」($580/2)造型已經夠吸引,仲要有唔少創意料理,絕對唔敷衍~事前book位要特別講定window seat (得3張枱),就可以欣賞埋海景景色,幾寫意!等我介紹吓三層嘅美食,全部都係淥落去個鍋度㗎!

上層:澳洲和牛牛舌花、墨魚朵花、以及松板枝香花中層:(創意料理) 懷舊台式月餅糕、糖葫蘆、墨條牛軋、鳳梨酥、菠菠糖下層:花團錦簇蔬菜加錢叫咗鴛鴦鍋,咁就一次過可以試哂佢2個湯底:「東方美人」(滋潤豬骨濃湯)同「元珠小染」(小辣)~湯底都幾好飲,入面都已經有啲料~店員有講解邊啲要淥幾耐,臨尾先食個牛舌花因為要等佢解凍,同埋個糖葫蘆因為佢出面層糖會溶而「污染」個湯底~出奇地食物質素幾好又新鮮,連啲菜都好味!創意料理睇落好得意,但要淥落去就覺得奇怪-月餅糕淥耐咗所以爛爛地,入面食落似咸水角個餡;糖葫蘆入面其實係海蝦+豬肉;墨條牛軋就係墨汁+花枝+雞軟骨;鳳梨酥係豆腐+蝦+豬肉+花枝滑等等(但真係食到啲甜甜地菠蘿咁嘅嘢,幾有驚喜);菠菠糖就係豆皮+白芝麻+菠菜~ Overall都唔錯,值得一試!另外有玫瑰高山清
等我介紹吓三層嘅美食,全部都係淥落去個鍋度㗎!

上層:澳洲和牛牛舌花、墨魚朵花、以及松板枝香花
下層:花團錦簇蔬菜

創意料理
菠菠糖

另外有玫瑰高山清茶同一個fancy嘅鳳梨酥做甜品~成個set都對得住佢嘅價錢,環境舒適又坐得舒服!如果唔想食甜點tea set,都可以試下呢個,有啲新意!

Other Info. : *tea set需提前一天預訂 *升級鴛鴦湯底加$100 *供應時段為星期一至星期日的下午3時 - 5時30分 *另收加一服務費
$319 (Tea)