2022-07-15 916 views
舊式茶餐廳朋友係柴灣返工,佢話柴灣興華(二)邨有間幾好食既餐廳,想帶我去試下,但一定要佢帶我去先識去。餐廳係坐落係興華(二)邨15樓平台,要去到平台一定要搭lift,上到平台後一出lift 轉左再直行再轉右行幾步就到餐廳了。朋友真係冇講錯,如果比我自己去我一定唔識去囉。好彩有佢帶路!一入餐廳,成個感覺係舊式70年代茶餐廳,分佐左面同右面既位,中間有啲圓枱。咁岩我地入去既時候,廚師就係廚房出面坐緊,佢同我地介紹有咩野食,餐廳有常餐同午餐,午餐係每日唔同既,有兩款可以選。今日既午餐就係豬排炒公仔麵同埋雞排腸仔意大利粉。我選佐雞排腸仔意大利粉。原來餐廳係即叫即炒既。等佐大約十分鐘,我碟意粉終於黎到了。賣相絕對唔輸比普通既茶餐廳,好紅噹噹,好明顯係用佐茄汁黎整既。一食落去果然同我諗既一樣,成碟意粉係用茄汁炒既,呢個亦都係呢碟意大利粉既賣點。酸酸甜甜既味,食起黎特別開胃。至於雞排,啲肉都幾林。雞排同埋腸仔既分量亦都好夠,食完基本一定飽肚。最後我想講既係成碟意粉好明顯食得出係有鑊氣既,我估廚師係用生鐵鑊黎炒既。😊杯凍檸檬茶同出面既一致差唔多味道,正正常常,冇咩特別。鐘意懷舊風既餐廳一定要黎光顧下,
舊式茶餐廳

等佐大約十分鐘,我碟意粉終於黎到了。

雞排腸仔炒意大利粉

杯凍檸檬茶同出面既一致差唔多味道,正正常常,冇咩特別。

鐘意懷舊風既餐廳一定要黎光顧下,黎到之後一定要搵人探探路,如果唔係有機會搵唔到呢間餐廳!
2022-07-11
$59 (Lunch)