2023-08-04
黎到「營致會館」,真係好驚喜啊!今晚同啲朋友一齊嚟試下佢哋嘅中菜,真係好好味。先嚟一份「香蔥爆乳龍」,龍蝦賣相就吸引,食落口爽滑,同埋香蔥個味真係好搭,令味蕾都嘆服。然後係「芹香芝麻蝦筒」,蝦肉咬落好彈牙,表層仲有芝麻包住,有啲鹹香加埋芝麻香,味道真係好特別。唔好錯過「金瓜盅鼎湖上素」同「荔茸藏珍盒」,兩款菜都好精緻。南瓜盅入面嘅蔬菜草菇煮得好恰到好處,非常入味;荔茸燒鴨藏珍盒面有燒鴨,肉質鬆嫩,外皮炸得鬆脆可口,真係驚喜連連。「酥炸美國生蠔」亦係唔得不提嘅菜式,蠔肉鮮嫩多汁,外層酥脆,一啖咬落,滿口都係蠔嘅鮮甜。最後,嚟一份「蟹黃海虎翅」,翅肉滑嫩,配上濃郁嘅蟹黃醬,食落真係讓人心醉。除咗呢啲精緻嘅中菜,「營致會館」嘅甜品都一定要試下「雪燕仙草渾子露」。呢個甜品係用頂級雪燕同埋新鮮仙草熬成嘅,質感滑順,仙草清香,加埋啲滋潤嘅雪燕,一啖落肚,真係好清涼幽香。特別係呢個炎熱嘅天氣食,令人心情愉快,頓時覺得舒爽。真係一個完美嘅結束,一定要記得試下啊!整體用餐體驗都好舒服,服務態度亦都好好,真係值得推薦畀朋友。喺中環嘅「營致會館」,美味驚喜一樣唔少,真係唔好錯過啊!