我又想食海鮮刺身,男朋友又想食燒肉,開住Openrice搵了一會,終於找到【尚鮮日式燒肉漁市場】,這裏除了有海鮮、刺身壽司外,還有主打...燒肉,重要是放題,一次過滿足晒我同男朋友的口味。貪心鬼食呢樣又想食個樣真係啱晒。【尚鮮日式燒肉漁市場】位於銅鑼灣,鄰近銅鑼灣地鐵站,店內分為吧枱區、長枱區及卡位區。尚鮮環境唔算好大,但夠晒寬敞舒適,亦唔會太嘈,好適合同朋友、男朋友放工嚟食飯吹水。整體店內裝潢毫不算太日式風格會比人感覺似走進了日本燒肉小店。120分鐘燒肉海鮮刺身任飲任食放題夠竟咩價位呢?星期一至四: 成人$278/位,小童/長者$168/位。星期五、六、日及公眾假期前夕: $298/位,小童/長者$168/位。另收加一服務費。價錢正常,吸引在$278-$298呢個價錢可以食到高質嘅燒肉同埋海鮮任點就真心少見啦。.限時放題,兩個鐘都真係差不多,因為燒肉嘅時間比外面的日式放題費時吧。店內採用ipad落單方式,比起用紙筆填寫更加環保同有效率,又可以有記錄,最喜歡圖文並茂,好方便,睇下個樣就知想唔想食啦。另外食物數量係每件計,唔驚點多左啦。睇到咁多Menu,其真食品共分為十個類別「有特選燒肉

睇到咁多Menu,其真食品共分為十個類別

「有特選燒肉類、燒烤類、尚鮮刺身壽司、卷物、小食、嚴選炸物、冷盤熟食、酒類及單點食品」
🔹為浜燒海鮮而來就先送了我一客浜燒浜燒蠔海鮮拼盤
海鮮款式有「甲羅燒、活飽魚、青口、扇貝、生蠔及生蝦等」,(如要追加需額外收費)。
浜燒浜燒蠔海鮮拼盤

海鮮真係太棒了,大大的活飽魚檯時生猛得仲郁下郁下,蠕動感整高,燒過後想進食易一點可以再自行剪成片狀,味道新鮮,口感都好爽口煙韌,甲羅燒應該都有好多人喜愛吧,蟹蓋內有著蟹膏、蟹肉、蟹籽及鵪蛋。燒製時需自行將材料拌勻,入口帶蟹膏香,但感覺加入的蔥花稍為蓋過了蟹肉香。

扇貝

🔹呢到刺身亦很新鮮,選擇都多,大部分常見的刺身,例如:「三文魚、吞拿魚、八爪魚、帶子、北寄貝、甜蝦、帶子等」⋯均有供應。我先點了三款,「三文魚、鯛魚、燒玉子」。三文魚肥美! 值得燒玉子都算厚身,鯛魚表面充滿亮澤,感覺新鮮,也夠爽口,沒失望的!

🔹壽司種類同樣矜貴我就點了「火炙三文魚壽司、火炙牛拖羅壽司、蔥吞拿魚拖羅壽司、鰻魚壽司,當中我比較喜歡火灸三文魚壽司, 魚油太豐富了,火炙牛拖羅壽司牛味亦很重怎會不愛呢?

嚟到戲肉...肉類火力全開...
以下的都吃到我流口水了,
🔹「精選黑毛和牛腿、尚鮮精選一口黑毛和牛、A4鹿兒島黑毛和牛板翼、A4鹿兒島黑毛和牛背峯、A4鹿兒島黑毛和牛三角、A4鹿兒島黑毛和牛嫩肩肉、A4宮崎黑毛和牛脊肉」細心留意會發現每個牛的座位都貼上了牛部位貼紙,方便客人分辨邊塊肉係咩部位,非常貼心!

尚鮮精選A4肉

尚鮮精選一口黑毛和牛

隆重向大家推介的是,「A4鹿兒島黑毛和牛板翼及A4鹿兒島黑毛和牛背峯」...不得了,牛板翼肉厚、有質感每一舊都見到肉同脂肪比例平均分佈,黑毛和牛背峯肉質嫩滑,油脂甘香,啖啖肉嘅感覺真係好爽呀。A4果然有保證啦。不過記得注意一點是千萬不要燒得過老,口感跟味道會大大不同。

🔹燒肉嘅好處係,唔洗高技巧都可以燒得好食!所以都再點了些肉類,「伊比利亞黑豚梅扒、炭燒厚切牛舌、韓式薄切牛舌、伊比利亞一口豚」。伊比利亞一口豚,燒起嚟依然好滑,肉汁豐富唔會dry。
伊比利亞黑豚梅扒

燒嗰陣落埋呢到嘅玫瑰海鹽同黑椒,真係Perfect!!

🔹另外嚴選炸物同蔬菜都亦點了一小盆,炸物有「炸雙皮奶,榴槤炸彈及香芋丸」,互款炸物同樣吸引!榴槤炸彈滿滿的榴槤蓉加上香脆外皮好鬼正!流心度又唔錯呀!
嚴選炸物

🔹蔬菜有「冬菇、蒜香金菇、牛油粟米粒、芝士魚蛋、一口甜薯、翠玉瓜、」燒得好香!!

🔹甜品方面除了設有一個甜品櫃供食客自行拿取各款迷你甜品外,最令人驚喜嘅係,甜品居然有Movenpick雪糕送,有3款口味,入口冰凍富口感,為今餐放題畫上完美句號。

去到最後電話電量極快下降,餐廳貼心將每張桌子上加設了usb插頭,可以使用插口作充電用途。

食燒肉放題大多分為日式或韓式兩個類別,韓式大多設有大量前菜及加入少量日式元素;而日式燒肉則變化較多,除了會加入大量日式料理刺身外,
欣賞【尚鮮】還推出了浜燒海鮮,喜歡海鮮又喜歡日式料理刺身更喜歡燒肉的話就不要錯過了!整體嚟講,【尚鮮】比其他放題餐廳嘅質素好,選擇又多,肉類鬼話各個刁鑽部位也吃得到,可以輕輕鬆鬆開開心心再encore嘅放題之選喔!
Type of Meal
Dinner