上年的夏天,依然是疫情下,提早預祝媽咪生日午餐!早前,我在6月份看到電視廣告,留意到灣仔帝盛酒店可望到跑馬地馬場景!  Book 酒店之前的7月份,我自己先行探路,才發現這酒店面對馬場,卻是背後有一大個墳場!有見及此!8月份入住酒店 Staycation,叫埋媽咪一齊住,順道預祝她生日!找到一間幾適合慶祝她生日的好地方! 雖然,餐廳名及位置跟店名是名符其實的 <山旮旯>!但是,這是最近我們入住的酒店灣仔帝盛酒店!加上,可以用 Openrice app booking,又可以註明生日!不妨試試吧!當日中午預祝媽咪生日,一於俾個驚喜佢!給她有意想不到的驚喜!值得一讚餐廳安排得好周到,幫我哋影相之餘,我都唔知會播生日歌,突然媽咪成為全場焦點,佢都唔知發生咩事?!哈哈!所以,特登唔碌卡,現金俾貼士!由於,我在灣仔等媽咪,由灣仔行過去餐廳約 20分鐘,就算我著背心都體溫過高 38.2度,男店員還是負責人先讓我們走進餐廳,叫我先到餐廳後面涼冷氣,我就即走到洗手間洗手洗面,再入番餐廳測體溫,就可以了!不知是否附近有馬場的關係?!這裡有個特色裝飾, 連媽咪也喜歡以這背景影相呢!Menu
上年的夏天,依然是疫情下,提早預祝媽咪生日午餐!

找到一間幾適合慶祝她生日的好地方!

值得一讚餐廳安排得好周到,
幫我哋影相之餘,我都唔知會播生日歌,突然媽咪成為全場焦點,
佢都唔知發生咩事?!哈哈!

所以,特登唔碌卡,現金俾貼士!

不知是否附近有馬場的關係?!
這裡有個特色裝飾,[跑馬射蚊鬚] 連媽咪也喜歡以這背景影相呢!

Menu
1909 views
食物上得幾快!

龍蝦湯
我們一致覺得口味偏鹹!
質感濃稠,起碼不似糊狀!
龍蝦湯
牛面頰意大利飯 $128
牛面頰肉肉味原算濃郁,勝在肉質柔軟,意大利飯 creamy 不膩口!表面薄薄的芝士碎可提升口味!

牛面頰意大利飯
熱香餅漢堡 $108
媽咪首選!
配搭新奇又特色,以熱香餅做漢堡,夾住鹹香的芝士及重口味的午餐肉,表面放上菌味突出的黑松露炒蛋,鹹甜交集,既可食到鹹食又可食到甜食;溫熱的熱香餅些少甜,綿密鬆軟!可蘸上糖漿補充甜味,更加要值得一讚以熱煎 pan 保溫!

午餐除了配有餐湯之外,亦有冰茶;不啱個人口味可加錢轉其他飲品!
熱香餅漢堡
跟餐配其他飲品半價!

Purple 姐姐:紫薯牛奶 $22
心形拉花精緻細緻,
 水溫及甜度溫和!玻璃杯可看到其層次感!
紫薯牛奶
桂花雪梨蜜 $29
呈上的茶壺及茶杯圖案好中式,打開茶壺蓋,入口輕微的清甜,溫熱順喉!

桂花雪梨蜜
柚子花園:日本高知縣柚子芝士蛋糕 $68: 50%= $34 (可加字慶祝生日)
芝士味較為霸道,完全蓋過清新酸甜的柚子,後者反而可中和膩滯感!雖然細細件,但是卻不失芝香!
整體蛋糕軟滑帶黏性,甜度剛好!
柚子花園
媽咪好歡喜!縱使店內坐滿食客 (限聚令下每枱只限2人),亦讚店方的好幾位年輕店員好有誠意!安排十分週到!
2020-08-15
$186.5 (Lunch)
Celebration
Birthday