2021-03-12
西環碼頭3月1日就永久封閉😣趁著仲有最後機會去打卡就攞左半日假黎打卡,黎到西環梗係要搵間靚靚餐廳Chill一chill, OP搵到呢間有成幾十個like既泰式Fusion菜很是吸引🔆.黎到既時候已經2:45分,原來已經無lunch set ,我地4個人咁就叫左個3層下午茶(for 2ppl) 同All day menu(3course) Share食😋.📍Lemon Grass 3 layers Afternoon Tea Set $258 (2位用).▪️鹹點 Savoury 燒日本扇貝配泰式汁燒美國生蠔配泰式汁芒果蟹肉牛油果多士西班牙黑毛豬頸肉溫室青瓜刈包黑松露野菌脆春卷.▪️甜點 Sweet 官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆鳳梨焦糖燉蛋泰式奶茶芝士蛋糕芒果糯米飯.▪️飲品 Drink 泰式奶茶蘋果薑果汁 . 個3層架下午茶超吸引,最上層係生蠔同帶子,中層就係鹹點,底層就係甜點。除左要黎打卡💯,野食都真係比起好多酒店好食太多,首先佢個幾款甜點全部都係少甜,加上因為係泰式style點心,好岩香港人口味得黎又可以試幾樣種類🥰份量都好貼心地每人有2件,擺盤就更加👌🏻。除左野食之外,個set$258仲
▪️鹹點 Savoury
芒果糯米飯
▪️飲品 Drink
泰式奶茶
蘋果薑果汁
個3層架下午茶超吸引,最上層係生蠔同帶子,中層就係鹹點,底層就係甜點。除左要黎打卡💯,野食都真係比起好多酒店好食太多,首先佢個幾款甜點全部都係少甜,加上因為係泰式style點心,好岩香港人口味得黎又可以試幾樣種類🥰份量都好貼心地每人有2件,擺盤就更加👌🏻。除左野食之外,個set$258仲包埋兩杯飲品,如果飲特色咖啡就另外補錢,我地叫左泰式奶茶同蘋果薑果汁就跟餐包埋,超推介個泰式奶茶☕️好香矛味既奶茶,香料味好重又清新,而果汁就係加左薑汁既蘋果汁加冰😆
📍Set (3courses) $198
法式龍蝦湯流心牛角包🥐
花生醬沙嗲雞串
冬蔭龍蝦汁燴海鮮配白飯
之後因為好想試佢個龍蝦湯流心牛角包,所以就叫左個3 course Set , 法式龍蝦湯流心牛角包🥐真係好特別,面層脆卜卜,一切落去即流汁,全部都係濃濃既龍蝦湯😍😍流心既口感好正。之後花生醬沙嗲雞串就主要係個泰式花生醬好香濃,雞串算大串而且好大件。最後個冬蔭龍蝦汁燴海鮮配白飯真係好有heart , 海鮮係包括:青口、大蝦、大蜆、小帶子... 冬陰功既味道唔會太辣得黎好香basil味👍🏻配白飯真係好夾,佢又唔會太鹹得黎可以當湯飲😋😋
呢間餐廳如果比分,真係比到90分以上,價錢合理得黎又好食,服務態度又好好,成日幫手換碟🥰🥰 下午茶tea set同流心牛角包🥐都好好味🔆