2019-05-15
經朋友介紹來到筲箕灣的「金城餐廳」,店舖表面像普通的茶餐廳,但原來隱藏著一些絕世美食。«摩囉雞飯» $65原自於葡萄牙航海時代,創作者係航海人員,佢地運用香料將食物調味,所以用黃薑將白飯染成黃色,有別於咖哩飯。真正的摩囉雞飯是源至於澳門茶餐廳的菜式,在香港很少茶餐廳會做摩囉雞飯。這碟摩囉雞飯是餐廳的招牌之一,金黃色的飯混合有葡萄子乾,食落甜甜和鹹鹹的,食之前再將太陽蛋吉穿,把蛋黃汁撈勻,連埋炸好的雞扒一齊食,就最適合不過。«椒鹽鮑魚» $140椒鹽鮑魚的感覺幾得意,自己煮一定不會將鮑魚拎去炸,鹹鹹地的外皮包住雪白的鮑魚 ,每口咬落都好彈牙, 呢度大概有十隻鮑魚, 食開重口味既我,就連埋鮑魚底下嘅煎炸脆脆以及伴菜一齊食。« 龍躉炒河» $108廚師是用幼身河粉,真係好考功夫,因為幼身很難炒,易斷。餐廳每天都會生劏一條龍躉,真是落重本 ,龍躉肉很厚身、鮮甜,煎好後再加一層透明芡汁上,就可以食用。« 紅蘿蔔粟米栗子糖水» $18糖水日日不同, 風格很特別,驟眼望去,還以為是中湯,有粟米、栗子、冬瓜,這是水上人煮糖水的風格,大約每晚六點鐘開始賣。這間餐廳的食物很特別,下次會再來試多幾樣餸。
«摩囉雞飯» $65
«椒鹽鮑魚» $140
« 龍躉炒河» $108
« 紅蘿蔔粟米栗子糖水» $18
這間餐廳的食物很特別,下次會再來試多幾樣餸。