2011-05-03
311之前試過訂唔到位,所以一直無試過,本來book左其他日式放題,早日心血來潮打電話去訂位,似乎已經少左好多人.1830去到果然只有幾檯客,可能時間較早.報上訂位姓氏電話,侍應帶我們到最近窗邊第一張二人檯. Waiter沒有介紹任何菜式,亦無提議叫飲品,只係講左今晚有discount就走開左.主要食沙津,炸物/小食.主菜只叫了兩三碟. 甜品有六款, 相信個個都會食過哂沙津 - 幾款沙津菜都算新鮮,三文魚唔太咸,燒牛肉少少過熟.反而沙津吧最好食,好多人攞幾次.海老牛油果炸餃子 - 其中一隻炸到深啡色,太乾身,唔香口,求其情度似平價酒樓天婦羅盛合 - 件件都好多油,蝦肉OK,炸粉似港式多d,比一般日本料理差炸苦瓜/牛蒡 - 炸野一齊上, 唔明點計份量,苦瓜份量似伴碟,牛蒡一大碟,苦瓜同樣好多油, 牛蒡幾好食, 可以唔使點咖哩汁.主菜 - xxx白身魚(唔記得咩名), 唔識分咩魚,不過唔係平常食既班類/龍利, 反而似鯛魚,肉質較硬,比較特別.炸豆腐 - 好滑,個汁夠清,最接近係日本食到嘅味道.吉烈牛油果海老 - 炸得好過天婦羅,香口唔油膩.一口番茄法包 - 番茄普通,法包隔夜多款壽司 -
炸豆腐 - 好滑,個汁夠清,最接近係日本食到嘅味道.
吉烈牛油果海老 - 炸得好過天婦羅,香口唔油膩.
一口番茄法包 - 番茄普通,法包隔夜
多款壽司 - 細細件,整得幾好唔會散,食材新鮮度/味道一般
粟米枝豆蝦粒炸餅 - 非常香口,少少油可接受, 送酒一流.
南瓜肉醬批 - 呢個係我寫呢個食評嘅主因. 首先係等得耐, 我明白焗係要時間, 不過我相信主因係當我叫嘅時候係大約八點, 相信係佢當晚最多人嘅時間(講緊都只係四成檯有客),証明左之前有人話等好耐都無野食嘅食評.我無催單,雖然甜品都到了.黎到接近30分鐘,結果來了一個半透明酥皮嘅批,食了兩啖感覺怪怪,再睇一睇隔離一同時間上檯的為正常啡白實色酥皮,即時向waiter表示不滿及收走,佢無任何表示就收走了,亦無返轉頭交代.
人數/檯 - 兩個人坐二人檯理所當然,不過叫多幾碟野就無位擺,又唔可以逐碟叫,因為有排等,份Menu成晚左擺右擺.奇在我六點半入坐兩個人比二人檯,之後五個人又俾四人檯(超迫),再黎二人俾四人檯.到我差唔多食完,見佢拍兩張二人檯俾兩個日本人, 佢見我望兩眼, 走黎問我要唔要怕檯,食了兩個幾鐘先問我?原來d位無人坐嘅...
侍應/語言 - 佢地起碼有中/日/英三種語言嘅侍應, 我唔介意轉channel不過如果你唔先開口我唔知講咩話喎...
如果你未黎過,可以一試,不過我未必會推介俾朋友...