2021-11-30 871 views
🍣Kokorozashi 志 (下)聽講係入門級omakase,cp值高,最咗一個月book先book到個lunch😂上回講到我嗌咗個$580既omakase lunch覺得麻麻地,今次就講我朋友試既$350 13件壽司啦ps:朋友食唔到拖羅咁重魚油既魚,所以師傅問佢就講佢唔食拖羅😂Omakase sushi set 13貫 $350師傅會整12件壽司,仲要一件可以自己揀encore一件(除咗海膽)茶碗蒸滑既,足料,但質地好碎,唔夠熟,只係微暖油甘魚正常發揮金目錭肉質夠爽,朋友幾鐘意劍魚腩重魚油得嚟,可以接受鏗魚肉質緊實有彈性銀雪魚配上九州葱醬油,口感棉滑,醬汁似港式燒味既葱油味北寄貝普通,唔爽深海池魚普通三文魚籽好新鮮,份量好多炙燒醋鯖魚加埋白昆布好味,唔係淨係得酸味,入口微酸後勁帶啲甜味赤身用醬油輕輕醃過,少脂肪,肉質軟糯,仲帶點鮮甜炙燒右口魚燒到啱啱好,入口即溶,紫菜夠脆,但略嫌醬油太鹹海膽鮮甜creamy,無腥味無苦味味噌湯柚子雪芭壽司飯係赤醋飯,比較濃味徧酸,握得唔會太硬wasabi無生葵既味朋友最後encore咗赤身,佢話赤食係必食之選$350同$580個set就係差在無刺
🍣Kokorozashi 志 (下)

Omakase sushi set 13貫 $350

茶碗蒸
滑既,足料,但質地好碎,唔夠熟,只係微暖

油甘魚
正常發揮

金目錭
肉質夠爽,朋友幾鐘意

劍魚腩
重魚油得嚟,可以接受

鏗魚
肉質緊實有彈性

銀雪魚
配上九州葱醬油,口感棉滑,醬汁似港式燒味既葱油味

北寄貝
普通,唔爽

深海池魚
普通

三文魚籽
好新鮮,份量好多

炙燒醋鯖魚
加埋白昆布好味,唔係淨係得酸味,入口微酸後勁帶啲甜味

赤身
用醬油輕輕醃過,少脂肪,肉質軟糯,仲帶點鮮甜

炙燒右口魚
燒到啱啱好,入口即溶,紫菜夠脆,但略嫌醬油太鹹

海膽
鮮甜creamy,無腥味無苦味

味噌湯

柚子雪芭

壽司飯係赤醋飯,比較濃味徧酸,握得唔會太硬
wasabi無生葵既味

朋友最後encore咗赤身,佢話赤食係必食之選
$350同$580個set就係差在無刺身同和食,但係呢2款都無話好特別,如果想嚟試下嗌$350就抵食啲

總括依然,雖然用料唔算係最好,但入門版呢講可以接受既,dinner 好似都係$1200 25道菜,有機會都可以再試下既