睇左開飯十幾年,寫既食評唔算多。而上一間衰到我食完即刻要返屋企寫食評既餐廳,睇返紀錄已經係2014年。我住碼頭個邊,好少過依邊食飯 (因為要行得比較遠)。本身想去打冷,但經過Second Bite ,記得之前o係D FB飲食 Page見過。望入去餐廳都算多人,裝修又靚,食評又多笑笑,諗住試下新野… 臨入門口發現落街唔記得帶電話,掃唔到安心,重特登跑返屋企攞電話,朋友自己坐底叫左野食先。朋友叫左$388,2人餐,2湯1前菜2主食唔包野飲。————————-🍴返到黎已經上左前菜同湯。前菜白酒忌廉青口,其實我望一眼已經知出事… 手板咁大隻青口,一睇就知係個d雪藏巨型又無味個d所謂”青口”,伴碟加d車哩茄同荳苗葉仔🌱,勁係茶餐廳西餐賣相…平時D餐廳會用重口茄汁去掩蓋佢D腥味,Second Bite那來的自信用忌廉去煮??用 Whipped cream都算啦,杰到好似半固體, 重手得黎但竟然鹽都唔落多粒!所以碟青口就係又腥,又無味,又杰撻撻勁滯…🍵個湯…紅到螢光,有d嚇人…味道算係最正常…因為夠咸。————————-🐂朋友食牛扒。個扒完完全全係大家樂/茶餐廳早餐個d豉油牛扒,只係大塊好多!味道,

朋友叫左$388,2人餐,2湯1前菜2主食唔包野飲。

————————-

🍵個湯…紅到螢光,有d嚇人…味道算係最正常…因為夠咸。

————————-

🐂朋友食牛扒。個扒完完全全係大家樂/茶餐廳早餐個d豉油牛扒,只係大塊好多!味道,就係豉油牛扒既味道…你話好難食咩?其實又唔係,大家樂個牛扒我覺得都好食架?不過可惜我唔是食緊大家樂,我食緊$388個餐,叫依個”牛扒”重要加$38!

————————-

🦀然後最後就係我叫既白酒蟹肉意粉…咦?點解又係前菜青口o個個忌廉汁黎?白酒蟹肉意粉唔係透明既咩?白酒汁唔係高湯 + 白酒 做架咩? 睇返餐牌佢個餐另外兩個意粉都係忌廉汁,不得不慨嘆做餐廳真係簡單,一個whipped cream 就可以包辨餐牌上一半既餐點,全部一樣杰撻撻又滯又無味,意粉個汁杰到涸住喉籠差d濁親,🤚差D舉左手點餐飲,然後記起依個餐係$388唔包野飲,默默地收埋返隻手…

—————————-

🍴PS#1:Sorry D相影得比較差,唔係固意,只係我食到一半越食越嬲,嬲到我決定要寫上openrice所以先影返d相證明我唔係老吹

🍴PS#2:有咩崩潰得過肚餓好想食飯但去到餐廳發現無帶電話??就係你唔聽朋友提議叫外賣返去就算,特登來回20分鍾跑返屋企攞電話,滿心期待點知超難食,重要浪費我寶貴一個鐘去寫依個食評!!真係超級崩潰🥲🥲

🍴PS#3:勸商家用心做好食物唔好淨係識搞廣告,紅磡黃埔極少其他區街客走過黎,同區有幾間差唔多價位嘅西餐廳,食物好過你勁多,但我感覺上佢地都經營得有少少吃力。如果黃埔人唔比 second chance你基本上好快玩完。

係咁。