2017-05-31
4樣餸逐樣講地獄七重天花枝辣嘅頭盤,薄切花枝片配好多種唔同嘅辣香料,原本以為會好辣,食落又唔覺,反而感覺到一種清新,落單時服務員強調加左墨西哥辣椒,話好珍貴,總共七種唔同辣香料,雖然我唔識咩係墨西哥辣椒,但確實係辣中帶香,亦會啖啖都食到相似但不相同嘅辣味,而且花枝片亦高質兼彈牙,very good。水煮海班球烏冬第一眼望落去嘅感覺就係嘩駛唔駛咁多舊魚,份量真係好足,估唔到會多成咁。而一般水煮魚要好食其實都要預先煎一煎,即係傳說中嘅水煮油封,所以會比起清蒸更惹味,咁呢碟水煮魚嘅魚肉都仍然幾結實,有味得來亦有口感,亦冇遮到魚嘅鮮味,非常唔錯,而且用嘅烏冬底都幾彈牙,成碟都好有水準。香茅脆皮炸子雞講賣相,絕對一流!至於味道其實都幾有新鮮感,但以我對香茅冇特別好感來講,OK好味,不過最想知係佢點樣整到D香茅入到雞入面,真係唔知佢點醃得咁入味,講返隻雞,煮功到家,外脆內嫩,好過普通酒樓何止兩級,配香茅絕對係一個好嘅嘗試,至少熱愛香茅嘅朋友唔需要再不停食香茅豬扒!香菌海蝦墨魚麵超正嘅墨魚麵!一般食墨魚麵都預左好咸,但呢個唔同,有墨汁香,咸淡適中,好彈牙!近一年內食過嘅墨魚麵之中呢個最高質,反而牛肝
地獄七重天花枝
水煮海班球烏冬
香茅脆皮炸子雞
香菌海蝦墨魚麵
超正嘅墨魚麵!一般食墨魚麵都預左好咸,但呢個唔同,有墨汁香,咸淡適中,好彈牙!近一年內食過嘅墨魚麵之中呢個最高質,反而牛肝菌汁變左配角,汁好濃、好重味、但唔算杰,都幾易撈埋D麵條一齊食,其實己經十分惹味,但D墨魚麵無論味道抑或口感都實在太正!做唔到主角!
中環來講算抵食,高質係重點,創意同特別都要加分,有機會係會再去。