深水埗玩具街果邊新開左間專食餃子店,驟眼望都幾光亮鮮明。小店舖面唔算好大,全是兩人座位。左邊牆身有一幅來自深水埗西九龍漫畫大師林祥焜嘅經典畫風作品,突顯本土特色。呢度最吸引我就係呢個$48餃子套餐。已經有齊湯底、餃子(+$轉煎餃或特色口味餃子)、小食、涼菜、飲品 以呢個$48晚餐價錢真係無可挑剔!特濃雞湯西洋菜黑豚肉餃子米線 (5隻)雞湯湯頭非常濃郁,面層都有一層雞油,飲落雞味都幾突出。餃子幾紮實,小店用上本地優質黑豚肉,食落無豬臭味外,亦拌入少量肥豬肉部分更爽彈。米線係偏幼身嘅米線,食落順滑之餘都幾有口感,幾有驚喜。另一個單點湯餃$38/8隻 可以雙併同價呢點值得一讚。選了豬骨濃湯 川味黑豚肉餃+韮菜黑豚肉餃 豬骨湯飲落較似屋企老火湯會落蜜棗果種清甜味。同樣用上本地優質黑豚肉造,川味少少辣感覺更清新,食幾隻都唔會覺得有膩感。套餐包嘅黑豆漿有豆味唔太甜。凍飲就會一支支上,熱飲就會用杯上/米亭菜甫+惹味蝦醬 菜甫加入黑白芝麻幾香口,呢度嘅蝦醬似用蝦乾、辣椒製成嘅辣椒醬。涼菜:涼拌雲耳調味夠,而且夠凍。小食:溏心蛋 溏心就唔算喇,但都幾有蛋味嘅米亭和牛煎餃 $62/8隻冰花煎餃面上碟,好有
深水埗玩具街果邊新開左間專食餃子店,驟眼望都幾光亮鮮明。

小店舖面唔算好大,全是兩人座位。

呢度最吸引我就係呢個$48餃子套餐。
以呢個$48晚餐價錢真係無可挑剔!

特濃雞湯西洋菜黑豚肉餃子米線 (5隻)
雞湯湯頭非常濃郁,面層都有一層雞油,飲落雞味都幾突出。

米線係偏幼身嘅米線,食落順滑之餘都幾有口感,幾有驚喜。

另一個單點湯餃$38/8隻
可以雙併同價呢點值得一讚。
選了豬骨濃湯 川味黑豚肉餃+韮菜黑豚肉餃

米亭菜甫+惹味蝦醬
涼菜:涼拌雲耳調味夠,而且夠凍。

小食:溏心蛋 溏心就唔算喇,但都幾有蛋味嘅

米亭和牛煎餃 $62/8隻
冰花煎餃面上碟,好有日式感覺。

呢個煎餃絕對必試,一食落牛味勁突出、而且非常juicy脆口。
2021-03-11
$70 (Dinner)
  • 米亭和牛餃