2022-07-18
最近思鄉情懷濃厚🇯🇵,勁掛住日本嘅拉麵🥲係時候要發掘一下質素好嘅拉麵店🍜響銅鑼灣有一間由日籍廚師主理,來自富山縣嘅《富山麵家》(麺家いろは, Ramen Iroha),曾經五年榮獲「東京拉麵秀」嘅冠軍🏆!咁把炮😌 一定要去試吓!走進希雲街,遠處已經睇到有一支隨風飄揚嘅旗仔寫住《富山ブラック》,大門外掛滿日式燈籠🏮,店內裝修感覺亦同日本拉麵店相近,甚有日本風味🥰大概食到7:30pm左右,全店已經座無虛席。想試嘅朋友記得早少少嚟攞位。掙扎咗好耐揀乜嘢口味嘅拉麵🥹 富山拉麵最著名嘅就係黑醬油湯底,可是店內亦有另一個唔係周圍可以食到嘅北海道牛奶拉麵 / 黃金蟹糕牛奶沾麵,最後我都係揀咗北海道牛奶拉麵🫣值得一提嘅係,呢度嘅拉麵有兩個份量選擇,「標準」130g 或「大滿足」195g,價錢只係爭10蚊左右,細食嘅朋友唔使怕嘥嘢😌北海道牛奶拉麵(標準)$90牛奶湯底嘅奶味無想像中咁重,不過湯頭就好香滑。 呢度嘅拉麵比較粗身,掛湯能力都較強,麵嘅質地適中。 叉燒有兩片,都算厚身,係半肥瘦嘅五花腩🤤 入口半溶好好味,充滿脂香👍🏻 對食肉獸嚟講兩片唔係好夠喉😂 下次可以叫「大胃王拉麵」,睇Menu有5片叉燒
係時候要發掘一下質素好嘅拉麵店🍜
大概食到7:30pm左右,全店已經座無虛席。
想試嘅朋友記得早少少嚟攞位。
北海道牛奶拉麵(標準)$90
叉燒有兩片,都算厚身,係半肥瘦嘅五花腩🤤 入口半溶好好味,充滿脂香👍🏻 對食肉獸嚟講兩片唔係好夠喉😂 下次可以叫「大胃王拉麵」,睇Menu有5片叉燒🙈🙈🙈
🥚半熟蛋亦做得不錯🥰
激辛味噌拉麵(標準)$95
有三個辣度:微辣、中辣或重辣可以選擇。
無辣不歡嘅朋友一定要揀呢個,惹味嘅味噌湯底配搭辛辣味非常之match。
朋友揀咗中辣,辣得過癮!
串燒雞軟骨 $38
一份有4串,抵食😉 燒得香脆唔乾,好味😋 合格👍🏻
熟芥末章魚 $38
Wasabi味嘅凍食章魚粒~食日本菜必叫嘅開胃前菜😌
日本蜜瓜碳酸飲料 $18
去到日本一定會成日試唔同嘅汽水,呢罐密瓜味嘅碳酸飲料又可以一解思鄉情懷😌 注意味道比較甜。
凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15
店員推薦唔想飲汽水嘅話可以試吓呢杯蜂蜜綠茶,個杯係士多啤梨🍓好可愛🥰
呢間拉麵店對我嚟講回頭率好高😋 我會想再嚟試吓佢哋嘅鎮店之寶「冠軍黑醬油拉麵」同埋「黃金蟹糕牛奶沾麵」😌 大家都值一得可以去一試🫰🏻