2018-02-11 338 views
香港持續寒冷 早幾日前預訂了某日晚餐邊爐 有兩個auntie join 所以地點就唔可以係 快餐店一人鍋 or酒樓任食要d 高級dd 有情調和特色的地方我相信101絕對滿足她們要求 所以瞬速book位 而我可以順便encore一入門口 有d緊張因為d auntie 靜晒 以為有咩不滿啦點知原來係比外邊海景吸睛 好彩入去時還有少少日光 幫大家係位和外邊露台都影晒相 非常happy地番位等食另一年輕朋友已經幫大家 揀好湯底 肉 和拼盤auntie們唔辣得要清淡 所以朋友揀了冬瓜卜卜蜆海鮮鍋 上次我和這個朋友來叫左紅燒牛 一來就嚇親 因為超多牛肉和配料今次一樣嚇親 見到好多肥美的蜆 有一碟炒蜆咁多 一樣有好多紫洋蔥 豆卜 菰和菜蜆上面仲有一大撮 蟲草花和goji berry 以為d冬瓜係一件件 點知係一個環。。。 成寸半厚 湯滾左 侍應仲好細心地將冬瓜切番一件件auntie 極讚個湯 清甜 鮮味 用冬瓜湯又唔怕打邊爐熱氣今次4個人 可以揀兩份肉 新試手切安格斯牛頸脊 牛肉脂肪平均 夠淋和encore黑毛豬肉片 無豬肉酥味 熟左之後好爽我們對特選拼盤戀戀不忘 所以4人清一色叫同一款 費時分唔勻
香港持續寒冷 早幾日前預訂了某日晚餐邊爐
要d 高級dd 有情調和特色的地方

點知原來係比外邊海景吸睛
另一年輕朋友已經幫大家 揀好湯底 肉 和拼盤
auntie們唔辣得要清淡 所以朋友揀了冬瓜卜卜蜆海鮮鍋

蜆上面仲有一大撮 蟲草花和goji berry

以為d冬瓜係一件件 點知係一個環。。。 成寸半厚
湯滾左 侍應仲好細心地將冬瓜切番一件件

我們對特選拼盤戀戀不忘 所以4人清一色叫同一款 費時分唔勻

大家都覺得 墨魚烏結糖 和兩款黑松露餃子最突出
d auntie少吃墨魚汁 她們覺得黑色幾得意
而我這個墨魚控 就覺得好滿足 咬極仲有
和一般墨魚膠唔同 這個墨魚膠入面混了脆脆地的軟骨碎 有彈牙和脆的爽

當然唔少得 魚片和響鈴
響鈴無油益味 又無油lumlum
魚皮較硬 好cum淥

drink menu 都好吸引 主打凍飲 但都有d熱飲比d auntie
雖熱凍 但忍唔到叫左幾杯凍飲 今次最like white sangria
bar 好nice 幫我走汽水soda
fresh fruit 竟然係用 青瓜 沒試過 又幾fresh 甘甘地 好refresh 味蕾

今次encore 試左新野

d auntie邊食邊讚
 話101 食物新鮮 啱口味
室內環境又好 無焗到全身味
景色又好
所以下次要大人物食飯 都可以揀打邊爐 101一定夠class
冬瓜卜卜蜆海鮮鍋