2017-09-14
草根姐妹👩🏻👧🏻知道最近四季文昌慶祝一周年推出$5生蠔🐚一於趁呢個機會試一試。一上到去俾個餐廳環境嚇一嚇,餐廳個佔地好大,裝修得超靚!有別於一般打邊爐食店❤️一嚟先叫左個2人餐加一打生蠔😋生蠔 ($5/隻)生蠔細細隻,相對爽口薄身,較為淡味,不過呢個價錢真係冇得投訴d咩🐔2人份原味海南椰子文昌雞鍋($398)Original Flavot Chicken Suite for 2 people呢個2人餐包椰子雞鍋、前菜、刺身、打邊爐配料、肥牛同煲仔飯🍚。原味海南揶子文昌雞鍋個湯底好味到犯規!落左椰子肉做湯底,個湯睇落好清,但飲落充滿椰子嘅甜同雞熬制嘅精華,係幸福嘅感覺👼記得椰子要食埋‼️又滑又香甜嫁❗️由於俾足成隻雞你🐔,大份到2個人都食唔哂🙌草根要打包分兩餐食🙊至於雞肉就比較淡味,近雞脾位置夠滑,其他都較嚡口,扣左d分🙁所以亮點落左係椰子到。挪威三文魚刺身三文魚刺身肥美柔軟,加上厚切,啖啖肉😛正!野生泡椒脆鳯爪前菜係泡椒鳯爪,超級超級辣🔥🔥🔥食到草根個口噴火,不過鳯爪夠調味又夠爽脆,一流!😜邊個要來挑戰一下?紐西蘭雪花肥牛肥牛切到大大片🐮肉上面嘅雪花分佈平均,可惜牛肉本身牛味不太濃火鍋配料:
原味海南揶子文昌雞鍋
挪威三文魚刺身
三文魚刺身肥美柔軟,加上厚切,啖啖肉😛正!
海南手工魚皮餃
手工卜卜脆響鈴
健康養生野菜盤
海南臘味芋頭煲仔飯
最後仲送上煲仔飯作結,飯入面嘅材料有臘腸、臘肉同芋頭,聞落好香好香!煲仔飯油水十足😋超惹味,好一段時間冇食煲仔飯,食番覺得好滋味,份量每人分到2大碗🤤🤤🤤真係飽到冇朋友
天馬行空(荔枝味)($45)-Unicorn Buoy
心酸的幸福(金桔柚子味) ($38) -Green Buoy
🍹最尾草根仲叫左2杯沙冰消下暑🏝賣相好可愛,唔同款式配有唔同造型嘅水泡,又係岩晒相機食先📸味道方面都唔差,味道甜得嚟唔人工,沙冰飲落幾清新❄️。草根就中意柚子味🍊個杯多d,酸酸甜甜好開胃呀!🤗