2023-06-14
🇭🇰✨長沙灣澡堂風打卡餐廳🇰🇷 牛角酥窩夫必嗌!之前食過大角咀新沙洞大排檔,今次試埋長沙灣澡堂😽食完兩次,我哋覺得「新沙洞」出品有保證🤣👍🏻餐廳具主題性,好適合打卡📸食物擺碟靚、味道唔錯😋✨特別推薦長沙灣澡堂嘅牛角酥窩夫Croffle🥐👍🏻牛角酥外皮酥脆,Creme Brûlée / Tiramisu 味都好食! 如果唔係食正餐,當去cafe下午茶食Croffle都ok😝① 晚市部隊鍋套餐 🍜 $348🔹包括韓式部隊鍋(牛肉或豬肉)、半份炸雞(自選味道)、飲品兩款;+$38 加配自選口味牛角酥窩夫一款🔹牛肉韓式部隊鍋🥢暫時見過最打卡able嘅部隊鍋!😍牛肉好似一朵玫瑰花🌹配料好多,例如:年糕香腸串、煎餃子、辛拉麵、午餐肉、蟹柳、泡菜、白菜、豆腐、茄汁豆、菇等。仲附上辛辣麵調味包、一隻雞蛋俾你自己打落去!🤣🔹半份甜辣炸雞🍗炸得好脆,雞肉嫩滑多汁,甜辣醬調味同濃稠度啱啱好😋🔹特飲:雪嶽山、玫瑰梳打特飲🍹雪嶽山令人聯想起富士山🗻💙飲落似比較淡味嘅波子汽水玫瑰梳打特飲🌹味道正常,如果想打卡可以嗌其他🤪🔹提拉米蘇窩夫 🥃🥐 $38牛角酥外皮酥脆🤤因為牛角酥壓扁咗,咬落去會比平時實淨😉本身以為係t
✨長沙灣澡堂風打卡餐廳🇰🇷 牛角酥窩夫必嗌!
① 晚市部隊鍋套餐 🍜 $348
🔹牛肉韓式部隊鍋🥢
🔹半份甜辣炸雞🍗
炸得好脆,雞肉嫩滑多汁,甜辣醬調味同濃稠度啱啱好😋
🔹特飲:雪嶽山、玫瑰梳打特飲🍹
雪嶽山令人聯想起富士山🗻💙飲落似比較淡味嘅波子汽水
玫瑰梳打特飲🌹味道正常,如果想打卡可以嗌其他🤪
🔹提拉米蘇窩夫 🥃🥐 $38
牛角酥外皮酥脆🤤因為牛角酥壓扁咗,咬落去會比平時實淨😉本身以為係tiramisu味嘅croffle,點知上面真係有tiramisu!😍tiramisu咖啡酒味突出,手指餅濕潤程度啱啱好,同croffle好夾🥃
②招牌炸物拼盤 🍢 $98
🔹包括年糕香腸串、煎餃子、炸甜薯拉絲芝士條、紫菜粉絲卷
🔹大部份炸物同部隊鍋嘅配料重複咗🤣例如年糕、香腸、煎餃子🤣所以可以炸物拼盤同部隊鍋之間二擇其一
🔹炸甜薯拉絲芝士最特別🍠甜薯中和咗芝士嘅膩🧀
③法式焦糖燉蛋窩夫 🥚🥐 $58
🔹 牛角酥外皮酥脆🤤因為牛角酥壓扁咗,咬落去會比平時實淨😉本身以為係Creme Brûlée 味嘅croffle,點知係Creme Brûlée + Croffle!😍焦糖燒得啱啱好、燉蛋燉滑,齋食都好食!
心思思好想再食佢哋嘅Croffle🥹而且6月份星期一至日3pm後點任何食品都可以+$3 有一個croffle !🤩每2人限購一份,所以一定要帶個朋友陪我去食🤣
📍 新沙洞澡堂 (長沙灣)
長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖