2017-09-16 527 views
平時返工多數帶飯,但聽同事講皇后大道中有間餐廳做緊Promotion,$60就食到Carbonara,即刻約埋附近返工嘅朋友去試下。之前經過呢間餐廳幾次見到裝修幾靚已經想試,不過Lunch至少百幾蚊,所以一直遲遲未行動。今次呢個crazy carbonara week用$60就試到,實在無唔食嘅理由!我同朋友各自點咗一份Carbonara,等緊期間店員送上餐包,非常Surprise,無諗過$60價錢仲有包送。雖然橄欖油同醋偏苦,但都為胃打個底先。主菜終於上場!睇上去非常細份,但其實食落你會發覺以我一個咁大食嘅女仔嚟講都非常飽。平日街食carbonara偏向多汁同用煙肉,但你睇得出餐廳係用靚料去做sauce所以成個意粉每一口都非常creamy。而意粉亦用上al dente,除咗較幼身之餘,外面偏軟,中間一點半熟不生,令到每啖都勁有咬口。埋單連加一每人都只係需要$66,喺上環區高級餐廳食到呢個Lunch實在超值。

Carbonara

Carbonara