2020-07-09 7537 views
去東涌食自助午餐。一至五埋單總價係$188.7。去到取餐要戴口罩。所以我要一次過拿下10碟。之後唔駛出去取餐。熱食各地菜唔算多選擇。日式飯團都只有一種。魚生刺身都只有三款。中菜及西式菜都唔算多。甜品類比較正常多款式。個朱古力噴泉放係膠透明箱。令食客食得放心。我選煙三文魚及凍肉做頭盤。肉質算合格。之後來個白湯及中湯。兩個湯都只屬一般好飲。蒸水蛋及蕃茄醬青口炒飯一般好食。青口肉質合格。炒飯水份太多。芝士青口及蒸蜆肉就好食。芝士味重再加個蒸蜆肉食唔到有沙粒。蜆肉洗得好乾淨。個紅燒雞肉唔錯。但肉質都只係一般。唔太新鮮。魚生刺身都只有三款。但我唔要三文魚。兩款魚肉肉質唔太好食。直覺告訴我熱食肉類全部都屬次級食材。甜品先來個豆花。加入配料蘆薈粒及原味砂糖。咁食法就充滿新鮮好奇。有蘆薈粒爽重有豆花滑味口感。好正。之後來個澳門葡撻同焦糖焞蛋。葡撻温度微温。好食。焦糖焞蛋甜夾滑。好食。甜品mousse cake杯好滑好甜。咖啡味好重。水果類只有木瓜及菠蘿。屬新鮮水果但選擇少。之後食個港式雞蛋仔。好以自由加入彩色糖碎。個雞蛋仔好軟身。好食。最後自取咖啡機的普通咖啡。人手不足。好多食物無廚師切餸。無供牛排。
屬新鮮水果但選擇少。之後食個港式雞蛋仔。

真係有D失望。但價錢好平。
凍肉
豆花
澳門葡撻
甜品mousse cake
咖啡
Other Info. : 人手不足。好多食物無廚師切餸。無供牛排。雖然我唔食牛羊。但無人手食品選項少,真係有D失望。但價錢好平。
2020-07-09
$189 (Lunch)
凍肉
白湯