2023-11-03 1498 views
茶餐廳可以話係養大咗好幾代香港人,無論係朝早嘅常餐、定係炒粉麵飯,都係好多人嘅至愛🙈呢間華樂冰室鋪面唔大,但懷舊嘅裝修同放喺門外嘅木枱,令人覺得特別有風味😆午市有7個餐,今次就試下最多人叫嘅炸豬扒炒意粉配黑椒汁($58),最抵嘅係仲有份煎蛋多,簡直係高級版嘅常餐😆食物一嚟到已經俾佢嚇親,豬扒大過我塊臉,表面嘅金黃色亦非常吸引🤩咬落去好彈牙,唔會”梳”到冇曬肉質,肥膏嘅比例亦都好合理,最重要係啲邊邊位仲好脆😋意粉炒得好乾身、冇煮過頭搞到淋晒,雖然見到面頭有好多油,但食落又唔覺得油膩🤣係近期最滿意嘅炒意粉,仲出色過塊豬扒👍🏻煎蛋多雖然只係套餐嘅一部份,但方包都有用牛油煎過,蛋黃當然係流心🤤食完就明白點解可以屹立咁多年,因為水準真係好唔錯😝