2009-06-17
甜魔S生日,終於有機會(其實是藉口)去朝拜近半年風頭好犀利的Vero。由地鐵站一路行,沿路只見到一個又一個的地盤,去到分域碼頭後又爭D以為未到繼續行...真的好難搵呢,連牌都唔整個出來,真係唔係人介紹都一定唔會知道。去到第一時間唔係睇餐牌,而係影相! 入左個玻璃房左影右影,有印左唔同品牌既朱古力,有朱古力整的大型可可豆,亦都有好出名的朱古力兵馬俑,仲有一個大咀鳥擺設添。整間房都有好香的朱古力味,好「心曠神怡」呀。整個餐廳都好寬闊,感覺好舒服優閒(當日係星期五下午,所以冇咩人),連個朱古力工場都闊過人而且好乾淨。一班大鄉里影完相後就返埋位研究一下枱上面既野。有一疊唔同的朱古力食譜,又有介紹佢地collection既卡,好有心思。搞左好耐先真正睇個餐牌,發現竟然有iced既hot chocolate,問一問究竟係咩一回事,佢就話其實即係凍朱古力上面有cream個隻...所以最後大家都係要了熱的Xocolati 70% drink。四個人仲叫左個brownie同winter collection。始終影食物都係close up影好D,所以睇食友們既相以為杯Xocolati 70% drink
始終影食物都係close up影好D,所以睇食友們既相以為杯Xocolati 70% drink都幾大杯,但原來係勁細的。而且食友們都話Xocolati面頭塊朱古力等一陣先溶,但我地個D上枱後唔夠十秒就溶晒,想影相都唔得-_-。搞混之前先試試面頭的溶朱古力,好濃郁的dark chocolate。搞混後再飲,都係好濃郁的朱古力味,有少少的raspberry味,好正! 好濃的關係,其實依個size係啱啱好的,如果再大杯D可能會好漏。
之後brownie來到,原來係事先包裝的...唔係新鮮的亦都冇烘返佢,有點兒失望。四個人分細細舊的brownie,用來點杯hot chocolate...風頭畀晒D朱古力溶漿搶過晒,brownie很多的果仁而且鬆軟,不是我喜歡的brownie,對其印象不太深刻。
店員們都對佢地既出品有相當高的認識,好詳細咁講解唔同食品既特點等等。佢地都好極力推介佢地新推出的spring/summer collection,全部都係味道比較特別的朱古力,如ginger等(其他唔係太記得了),但最後安全起見都係叫了較正常的autumn/winter collection,每一款都用了由世界各地來的材料,製作很認真。
又係照片的關係,實物比想像中細好多-_-,但賣相好特別,五粒朱古力係用溶左的朱古力固定係個碟上的(到最後我地本住「食得唔好嘥」的精神,刮埋D朱古力出來食)。小弟揀左Pink Himalayan Caramel,caramel很幼滑,而出面的朱古力較苦,剛好中和左味道。試了小小Red Hazelnut同埋Apricot & Prune Scotch。前者幾香脆的,不錯,而後者則對佢冇咩印象。整體來說係幾好,但係唔係非常非常之出色呢,小弟又唔敢講...因為朱古力好細粒,而且有其他的味道係入面,真係試唔真D朱古力味。下次可能會試下D純朱古力,或者叫多杯野飲算啦。
其實掙扎左一陣應該畀笑臉定係OK好...但Xocolati 70% drink的確出色,而且環境好好(出面的地盤冇晒後應該會更好),雖然價錢未必好吸引,但笑臉都好應該的。