2021-12-25
好靚o既居酒屋,鋪頭唔大間,一邊d 雙人檯張凳用上玩味又醒目o既黑金色巨型骰仔,背後o既牆身擺o左多個達摩做裝飾,又貼上日式海報,充滿格調。而另一邊,則係掛滿燈籠o既bar 檯位,令人聯想到關東煮d 車仔檔,然後o係另一個corner 尚有一個和室,淨係環境已經加足分~都唔係間間居酒屋都肯做午餐,呢間絕對抵食,有set lunch,一個定食連沙律、前菜、茶碗蒸、味噌湯同餐飲,$70 幾$80 都有好幾個選擇,仲唔使加一!就算我想食好d,叫呢個太郎御壽司八貫+迷你豚骨叉燒烏冬定食,都只係$138!沙律同味噌湯都係standard o野,而o個個前菜就係一客綠色o既海帶芽,食落爽口富芝麻香。茶碗蒸有住滑滑的蛋,裡面釀o左蟹柳,佢精妙在於調過味,唔係齋玉子咁寡,巧巧味呀!d 壽司當中最矜貴當然就係海膽軍艦、蟹肉蟹膏味噌軍艦、大吞拿魚腩壽司同埋三文魚籽軍艦。o個幾舊軍艦壽司各自有隻特別造型o既小碟,甚有氣勢,d 海膽非常鮮味,蟹肉肉嫩唔乾身,搭上creamy 味濃o既蟹膏簡直就係perfect match。三文魚籽一昧鹹鹹o既爆漿口感,而塊大吞拿魚腩呈深紅色,軟滑得o黎入口即溶!其他o既時令壽
其他o既時令壽司也絕不濫竽充數,三文魚厚身,油份好高,帆立貝大粒冰滑,另外仲有深海池魚同油甘魚各一,呢個價錢有咁o既質素真係超晒班呀救命……仲未計個烏冬,雖然係迷你版,但係塊豚骨叉燒真係燒得好香,令人流晒口水!
仲未夠﹖跟呢d 定食可以追加刺身或者天婦羅小食,平平地加碟甘蝦刺身($28/3 匹),咬起o黎帶點起膠o個隻漿口口感,也很唔錯。個餐已跟檸茶/咖啡,或者好似我咁叫杯柚子梳打(加$10),成餐飯就更完滿了~