2023-07-23
臨近八號風球嘅夜晚,見到外出嘅人都逐漸減少,但係我食好嘢嘅心情一啲都冇減少。今次到訪30層樓高嘅西餐廳《Zeng》,餐廳型格嘅黑色配上微弱嘅枱燈,加上落地玻璃見到城市夜景,感覺都比較浪漫。生蠔 $147 for 6 pcs是日嘅生蠔係嚟自法國嘅Saint Martin生蠔,海水同金屬味唔係太強,反而甜味比較突出,口感奶油狀一般。Dinner set $868🌟 AppetizerSootiness Platter 煙燻拼盤首先店員會送上月光寶盒嘅透明玻璃箱,接着打開會見到煙霧離漫嘅效果。入面總共有4款前菜:煙燻燒牛肉、煙三文魚、帕馬火腿和莎樂美腸。淡淡煙霧味,就咁食都唔會膩。火焰帶子店員會用黑色嘅紙包圍帶子,然後用火槍點火。帶子外圍嘅紙員會燒著,打卡感十足。帶子厚身又彈牙,味道鮮甜。🌟Soup of the day是日餐湯係南瓜湯,飲落好creamy同埋冇顆粒狀,又有南瓜嘅甜味。🌟海膽·虎蝦·大蜆龍蝦汁意大利粉橙紅色嘅意大利粉,賣相唔錯。意大利粉掛汁又唔會太流質。海膽鮮甜、虎蝦彈牙、蜆肉又冇沙,真係最佳配搭。Main🌟羊架雖然羊架最外層有一層脂肪,但係廚師煎到香脆,食落又唔會油脂。羊架
生蠔 $147 for 6 pcs
🌟Soup of the day
🌟海膽·虎蝦·大蜆龍蝦汁意大利粉
Main
🌟羊架
雖然羊架最外層有一層脂肪,但係廚師煎到香脆,食落又唔會油脂。羊架內層粉嫩又軟腍,充滿肉香。
🌟手工紙包魚
廚師會將透明紙袋送上,然後會即場剪開,湯汁已經聞到好香。湯底先甜,入邊仲有蜆肉和魚肉,好味到連個湯都飲晒。
Dessert
🌟朱古力心太軟
流心嘅朱古力心太軟,配搭開心果雪糕,非常滋味。