<月居酒屋>🔸 陽光廚師的浪漫 🌹大坑街角高質居酒屋🔸 8-courses 廚師發辦都係$788 + 10%想搵個無限時嘅地方傾心事,朋友仔帶我去位置於大坑嘅<月居酒屋>,有被餐廳門面的小竹林驚喜到 🎌🎋 相當日系的居酒屋🏮餐廳嘅座位唔算多,具有空間感,確實幾適合傾心事。Menu好多選擇 📜📜📜 唔想用腦嘅我地直接叫Omakase,8-courses 都係$788,圍起$100 each,其實抵!《前菜》 牛油果桃太郎蕃茄 — 輕輕鋪上淡雪鹽,番茄甜度更上一層樓 🥹 酸味被牛油果嘅脂香中和。(出色!)蟹肉水雲啫喱 — 啫喱嘅酸醋味加強蟹肉嘅鮮味,水雲有加乘作用 🌿 令人更感到開胃。大頭蝦 — 蝦肉幾彈牙本身唔算好特別,原來個精粹係在於啲「膏」 🧡🧡🧡 好似食緊Mousses一樣,口感細膩、鮮度馥郁。(嚿膏出色!)《刺身》 — 當日有五款刺身,師傅明顯地有排版同襯色。可惜餐廳燈光真係麻麻哋,影唔到俾大家睇到底個配色有幾有藝術感 🖼️ 如畫一般留白,淺粉紅色、紅、橙、收尾再一點紅,賞心悅目,難以下手。真係要食材相當新鮮先有咁色水,大頭蝦刺身眼球仍然都係亮澤的
<月居酒屋>
🔸 陽光廚師的浪漫 🌹大坑街角高質居酒屋
🔸 8-courses 廚師發辦都係$788 + 10%

《前菜》

刺身》 — 當日有五款刺身,師傅明顯地有排版同襯色。可惜餐廳燈光真係麻麻哋,影唔到俾大家睇到底個配色有幾有藝術感 🖼️ 如畫一般留白,淺粉紅色、紅、橙、收尾再一點紅,賞心悅目,難以下手。真係要食材相當新鮮先有咁色水,大頭蝦刺身眼球仍然都係亮澤的 👀

《天婦羅雜錦》 — 堅揪!綁到成條辮仔嘅沙錐魚!除左外觀驚嘆之外,食物嘅水準都相當有料,天婦羅皮唔會厚糴糴,咬破薄脆嘅外皮,軟滑嘅質感,又係出色!

《明太子赤雞卷》— 赤肉公雞包住明太子餡料,淨係睇外觀都知道佢嫩滑Juicy 🤩🤩🤩 食落確實如此,選材使用黃油雞!OK, I buy you!!! 肥美質感使人,垂涎欲滴 🤤

《焦脆乳鴿髀》 — 食到呢度,其實我已經飽左 🤰🏻🤰🏻🤰🏻 外脆內軟嘅口感,成隻髀咁齒好過癮。

《月見和牛丼》 — 🐮和牛同🍳日本蛋,聽落就知Perfect match!!!不過硬係要雞蛋裏挑骨頭的話,我會覺得佢洋蔥浸得唔夠透,食落仍然洋蔥之辛辣味,未至於焦糖化,呢個位有少少扣分。

《魚湯》 — 好耐好耐冇飲過一碗焫嘴嘅湯,真心會焫親條脷嗰種 🥵 食到好飽嗰陣飲碗熱湯,濃魚湯呈奶白色嘅狀態,飲落條食道好C伏 🎋🎋🎋

甜品》 — 對唔住,我好失禮咁講咗句「鯪魚肉?」 🤣🤣🤣 我想講你地你芝麻蛋糕好足料、好味唷~

我哋由7:00坐到9:30都唔無被催埋單 💯💯💯
餐廳由兩位陽光型師傅掌廚,感受到每一份食物都用心製作 🌹🌹🌹 唔知依啲係唔係叫做男人的浪漫呢?