2022-05-08 309 views
《80分和牛,100分氣氛》WAGYUMAFIA「和牛黑手黨」係日本無人不曉嘅和牛食店,係疫情期間,其班底打造嘅品牌Mashi no Mashi係香港隆重登場!小編被餐廳廚師烹調時嘅英姿吸引而來,黎到果然冇令我失望,真係好有氣勢,氣氛十足,而且啲廚師好大隻好man呀😍🌟餐廳設有開放式bar枱,係等候上菜期間,食客能欣賞廚師為自己煮食嘅姿態,由炙燒和牛到造飯到上菜,每個步驟都能看得清清楚楚。🌟餐廳獨特嘅上菜方式令人印象深刻。廚師一手將飯碗拎起,將其托舉到客人面前,擺出一副威風凛凛嘅架子,再大聲嚎叫一堆日文,雖然聽唔明,但小編當場被佢嘅氣勢嚇倒,超級驚喜,呢個上菜方式小編比100分😂💁🏻‍♀️和牛丼 $180和牛丼賣相非常吸睛,十分適合打卡。閃令令嘅和牛油脂,同反光嘅蛋黃非常合襯。將粉色嘅和牛鋪滿整碗飯令人胃口大開,垂涎三尺。食物方面,餐廳嚴選日本宮崎縣尾崎和牛作為丼嘅主角。半熟嘅和牛大塊薄身,紋理細緻清晰,肉質軟嫩鬆化,牛肉味濃烈。咀嚼時滿口油脂係口中融化嘅感覺超級幸福。同蛋黃撈醬油珍珠米一齊食,口感層次更上一層樓。不過米飯味道稍微有點鹹。💁🏻‍♀️和牛餃子 $120餃子餡料係滿滿嘅和牛肉碎

《80分和牛,100分氣氛》

💁🏻‍♀️和牛丼 $180

💁🏻‍♀️和牛餃子 $120
餃子餡料係滿滿嘅和牛肉碎同椰菜。餃子外皮呈金黃色,非常香脆。和牛牛味突出,油脂被菜吸了所以油脂感唔重,食落唔會膩。同相較和牛丼,和牛餃子味道稍遜,冇特別驚喜,且$120得6隻價錢唔太划算,可以一試但唔會回頭。

總結而言,可能上菜時比廚師驚一驚喜,加上餐廳一直播住氣勢高昂嘅歌,整個用膳過程都幾開心😂無形中所有食物都變得更好食😂

‼️餐廳實施先自助付款後上菜嘅營業模式,食客需係門口嘅自助售賣機選好食物,再用**電子支付方式**進行附近。餐廳係唔接受現金支付的🥲

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
instagrammable:🌟🌟🌟🌟🌟

——————————————————————
Mashi No Mashi (灣仔)
灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖