2024-03-29
有時想食素自助餐🌱都會諗起呢度,主要為咗佢的即磨咖啡☕,我估好少素食自助餐廳會有咖啡機架。今次食第一輪的自助午餐,1130-1245。可能係平日,所以未滿座,但食客都唔少,大家一開始就好快出去拎食物🍴,而食物都集中放同一位置,所以都幾逼。餐廳熱盤🍲、炸物🍤、蔬菜🥦、沙律🥗等選擇兼備,湯同甜品各有2-3款。不過,今次我想揀啲清清哋的嘢食,而當我放棄咗煎炸食物後,發覺餘下選擇就唔係咁多🥲。前後拎咗2碟食物🍽️,而部分嘢食都經已重複。另外亦試咗綠豆沙同攞咗1杯咖啡☕。上次嚟應該係幾個月前,果次斟咖啡的經驗幾好,咖啡出得快,而且有2款植物奶🥛供應。今次咖啡機只提供50/100毫升出水量,裝滿1杯要搞幾次,心很累😮💨(仲有其他人等,冇可能霸住部機連㩒幾次)。最後,勉強㩒咗3次,攞咗200ml咖啡☕,而植物奶🥛只有1款,係pea milk。整體嚟講,餐廳的清淡口味食物選擇偏少,而煎炸、油炒類較多(好似薄餅🍕);飲品方面,想飲即磨咖啡☕就需要耐性。檯與檯之間距離幾接近,檯面唔大,座位亦窄,少地方可擺放私人物品👜🛍️。食物區集中,未客滿已經覺得幾擠逼。餐廳位於旺區,呢個係賣點,交通方便👍🏻。另外,呢度免
整體嚟講,餐廳的清淡口味食物選擇偏少,而煎炸、油炒類較多(好似薄餅🍕);飲品方面,想飲即磨咖啡☕就需要耐性。檯與檯之間距離幾接近,檯面唔大,座位亦窄,少地方可擺放私人物品👜🛍️。食物區集中,未客滿已經覺得幾擠逼。餐廳位於旺區,呢個係賣點,交通方便👍🏻。另外,呢度免加一,全自助。以每位$98任食計💵,如果唔挑食、對環境唔太講究,咁都幾抵食~