2012-04-13
美籍同學來港探訪,因為佢只係鍾意食牛扒,同友人商量後決定帶佢去「來佬餐館」食港式西餐。小肥最驚排隊,所以早一個星期就想打定電話訂枱,點知接線生話只接受最少六個人會到齊o既booking,其他客人先到先有位,更要人齊先會安排入座。勢估唔到我地當晚七點正到,直到我地食完離開,不但冇見過人龍,餐廳吉位重超過50%。唔知係咪響應特首25度呢,室溫熱到好似冇開空調咁,覺得我地好煩o既哥仔幫我地加大左兩次冷氣,我同同學仔兩個D汗都冇停過,飲極冰水都降唔倒溫。 磨菇忌廉湯($38):忌廉湯和暖,味道正常。不過跟湯個餐包就出左事,又乾又涷,食落口直頭覺得來佬有少少趕客囉;同太平館個熱辣辣,又香甜又軟腍o既餐包簡直係無得比。 來佬汁雞翼($88):雞翼微暖,肉質嫩滑,來佬汁同瑞士汁極為相似,味道同樣香甜。如果佢夠新鮮熱辣,我一定會比返隻手指公佢。 黑松露安格斯牛柳粒炒飯($108):黑松露香味欠奉,牛柳粒偏乾同韌,唯一可讚o既係炒飯夠乾身,一D都唔油膩。 香蕉班戟($38):班戟皮口感唔錯,可惜唔熱唔涷,好似超市買完擺左出黎好耐咁,唔夠新鮮。 總結,食物水準偏低,但價格就偏高,唔抵食指數當然亦對
磨菇忌廉湯($38):忌廉湯和暖,味道正常。不過跟湯個餐包就出左事,又乾又涷,食落口直頭覺得來佬有少少趕客囉;同太平館個熱辣辣,又香甜又軟腍o既餐包簡直係無得比。 來佬汁雞翼($88):雞翼微暖,肉質嫩滑,來佬汁同瑞士汁極為相似,味道同樣香甜。如果佢夠新鮮熱辣,我一定會比返隻手指公佢。 黑松露安格斯牛柳粒炒飯($108):黑松露香味欠奉,牛柳粒偏乾同韌,唯一可讚o既係炒飯夠乾身,一D都唔油膩。 香蕉班戟($38):班戟皮口感唔錯,可惜唔熱唔涷,好似超市買完擺左出黎好耐咁,唔夠新鮮。 總結,食物水準偏低,但價格就偏高,唔抵食指數當然亦對應地高啦。除左伙計年紀輕好多之外,來佬餐館無論裝修,間隔,情調,伙計唔憂做o既服務態度,餐牌上o既食物都非常之有太平館o既影子,所以XO封佢為「A貨太平館」。