2018-09-16
好唔容易才剛完結五天工作日來到週末,最好做既一件事先係瞓晏D再搵個舒適既地方,慢慢嘆杯咖啡再黎一個輕食從而享受一個悠閑既星期六。觀塘工業區早幾年俾人既感覺都係工廈林立既舊社區,廠工飯堂為主。隨著工廈活化政策既積極落地,近年多了一批飲食新力軍進駐,很多工商舖都搖身一變成為具特色既樓上CAFE或者重新包裝走品味型既主題CAFE。開設係Bentley's showroom旁既呢間CAFE都可以算係其中一個代表。 座落觀塘碼頭迥旋處與開源道街末交界處,一間以白色為主調既地舖CAFE,配合簡約風格的裝潢,高樓底及落地透光玻璃窗,予人一種舒適恬靜而沒有半點壓迫感既空間,安坐其中你可以慢慢細味咖啡既精粹兼消磨時間。既然稱得上係主題CAFE,當然不難發現店內四周角落有其相關品牌的蹤跡。牆身掛了多幅Bentley古董車既插相,車頭LOGO商標,以至餐巾到糖包彼彼皆是。主食MENU方面,提供由數項肉食以至鮮雜果藜麥沙律餐都有,且價錢相當出乎意料之外既大眾化,最吸引既係LUNCH SET餐飲包精品咖啡一杯,客人可以套餐優惠價另加25元配精美甜品一客。先來頭盤可以選擇忌廉南瓜湯或雜菜沙律,餐湯味道濃郁甘甜還附
主食MENU方面,提供由數項肉食以至鮮雜果藜麥沙律餐都有,且價錢相當出乎意料之外既大眾化,最吸引既係LUNCH SET餐飲包精品咖啡一杯,客人可以套餐優惠價另加25元配精美 甜品一客。
先來頭盤可以選擇忌廉南瓜湯或雜菜沙律,餐湯味道濃郁甘甜還附有兩薄片既香蒜包,暖胃可口。
平凡既Risotto只要花少少心思點綴一下,都可以創出別緻既外觀造型。 廚師將魚柳及松露醬配襯香草堆砌好上碟,底層既義大利米混和配料煮至稔中帶煙韌,色香味剛好到位。
咖啡拉花同甜品碟上的一字一物,仲細心地配上兩款生果,好有驚喜,唔錯 !
☕Latte Macchiato (右)
☕Caffe Mocha (左)
🍰Crispy Chocolate & caramel (上)
🍰Opera (下)
見食完個主菜之後大胃王仲有Quota同時間,最後都係抗拒唔到心魔叫埋Dessert (+$25) 先至覺得Perfect !!