2021-09-14
火鍋郎和風裝潢,環境偌大光鮮,我哋坐梳化位,寬敞舒適。用電話掃QR點餐夠晒方便,和牛全部都係日本嘅A5級別,來自唔同部位,種類都幾多,而且每款都有詳細介紹,照顧到對味道、油脂量、口感有不同偏好嘅食客。眼見餐廳係和風裝潢,牛又都係日本和牛,以為主打係日式火鍋,原來湯底同食材都有唔少係中式。我哋就揀咗個中式嘅【招牌花膠響螺雞金鍋】成個湯底係金黃色,諗住先飲碗頭啖湯,點知香濃雞湯味太吸引,足足飲咗四五碗先停到。隨湯底嚟嘅鮮雞件,啖啖肉 好鮮嫩。【沙白大蜆】粒粒都勁大粒,而且係鮮活蜆嚟,淥完個size都係咁大粒,食落口感水潤兼超級鮮甜。【手打孖寶丸(海中蝦、墨魚)】手打丸好鮮爽,特別推介蝦丸,蝦味濃郁。【蔬菜拼盤】好抵食嘅蔬菜拼盤,有油麥菜、娃娃菜、粟米、金針菇、靈芝菇,食和牛比較多脂肪,食返啲蔬菜解吓膩就啱晒。壓軸登場係和牛盛宴,我哋叫咗唔同部位嘅和牛嚟試。我就最鍾意肉眼,食落真係入口即溶㗎;第二就係封門柳,普通牛肉嘅封門柳已經肉味濃,和牛封門柳更加帶香甜味,真係絕品;仲有沙巴當呢啲第一次聽嘅部位,各有特色,而最抵食就一定係肩胛肉,做緊推廣價58蚊,大大塊但肉質同樣係A5頂級。【A5熊本黑毛
【A5熊本黑毛和牛沙巴當】
【A5熊本黑毛和牛肉眼】
【A5熊本黑毛和牛封門柳】
【A5熊本黑毛和牛肩胛肉】
【自家精製原味和牛餃】
【日本佐賀名水豚梅花肉】除咗牛肉,豬肉來源同樣高質,佐賀名水豚肉係豚肉中嘅和牛,肉色粉嫩,肉味濃郁。
食到最後叫咗個【稻庭烏冬】,整返個【花膠響螺鮮雞金湯和牛金菇稻庭烏冬】,完美作結~