2017-09-05 4104 views
最近由大阪返港,心裡總是掛住國產牛烤肉,於是上Open Rice 找找,好想食靚牛肉的燒烤皇天不負有心人,給我找到"七輪燒肉"堅尼地城C出口,不遠處就見到好多靚牛肉食呢!遠有龍蝦和其他海鮮添室內室外都可以有點像韓國燒烤店。但餐牌上多是日本和牛,和黑毛牛呢見到都口水流,一於叫一塊雙倍份量㨂左醬油味。日本:將牛肉分為A、B、C三級,再按肉質細分為5個等級,1為最低,5為最高,因此A5就是所謂的「極品和牛」。油脂分佈均勻,真不愧是A5先燒一邊兩分鐘,再反另一邊,就食得啦再剪成小塊,入口軟諗,鬆化,牛味香濃,三百幾食到咁厚咁大塊,值用菜包著一齊食,另有一番風味,入口香而不膩黑毛和牛舌。 厚切, 口感一流, 入口軟淋鬆化, 同一般嘅牛舌真係冇得比, 難以用文字去形容嗰種口感黑豚生薑飯, 薄薄嘅黑豚肉,爽脆夾埋生薑味道超夾, 中國人。。。有啖飯落肚,滿足所以話香港真係一個福地, 想食乜就有乜 唔使飛去日本都食到日本和牛最後都要一提下呢度嘅服務員, 好殷勤嘅招待,仲好詳細解釋餐牌上面的食物,價錢,食物,服務都覺得值呢

皇天不負有心人,給我找到"七輪燒肉"

堅尼地城C出口,不遠處就見到

好多靚牛肉食呢!遠有龍蝦和其他海鮮添

室內室外都可以

有點像韓國燒烤店。但餐牌上多是日本和牛,和黑毛牛呢

見到都口水流,一於叫一塊雙倍份量

㨂左醬油味。
油脂分佈均勻,真不愧是A5

先燒一邊兩分鐘,再反另一邊,就食得啦

用菜包著一齊食,另有一番風味,入口香而不膩

• 黑毛和牛舌
  • A5 和牛肉眼扒