2022-06-05 2530 views
約咗星期日去參觀 M+ 博物館,入場前先嚟圓方食個 Early Lunch。喺 Premiere Cinemas 旁邊搵到間叫「Alimente」嘅食肆。細看門外餐牌,原來餐廳主打健康營養蓋飯 同 西餐,食物選擇好豐富,而且大部份嘅菜式都好啱我哋口味,今日就一於喺呢度用餐。餐廳嘅環境好舒服,寧靜優雅,配以室內嘅植物擺設,好有渡假 feel。我哋點咗個香烤三文魚 Power Bowl ($118) 同 茴香春雞 ($128),另外再加咗份小食:芝麻蜜糖雞翼 ($48),每份 Set Meal 都會包一杯果茶及一份餐湯或沙律。三文魚蓋飯可以自選飯底,有白米+紅米、糙米、什錦飯或沙律可供選擇。至於用料方面,除咗粉嫩嘅香烤三文魚外,仲有牛油果、南瓜、甘筍、薯仔、粟米、紅腰豆、洋蔥絲同雞蛋,大大碗,分量十足。睇下碗 Power Bowl 嘅賣相幾吸引,色彩繽紛,再 mix 埋餐廳自家製嘅醬汁、面頭灑上嘅黑白芝麻同杏仁片,口感非常豐富,啖啖清新,夠晒醒胃!至於另一客茴香春雞味道亦唔輸蝕,雞肉烤到皮脆肉嫩,味道好香濃,而且入口仍保留豐沛肉汁,再配埋滑溜嘅薯蓉、甜美嘅車厘茄及爽脆嘅三色椒,令整個菜式生
至於另一客茴香春雞味道亦唔輸蝕,雞肉烤到皮脆肉嫩,味道好香濃,而且入口仍保留豐沛肉汁,再配埋滑溜嘅薯蓉、甜美嘅車厘茄及爽脆嘅三色椒,令整個菜式生色不少。
雞翼一客有 5 隻,面頭灑上了黑白芝麻,食落肉質好嫩滑,入味得嚟更帶陣陣蜜糖嘅甜香,啖啖滋味,絕對值得一吃。