1K
2016-09-06 515 views
呢排暑假,阿J的表弟仔成日都會約我出街,今日同佢去完旺角買電腦產品,表弟仔突然間話我就快生日,不如今晚請我食飯,真有心,我話阿J 今晚有約,不如改晩?表弟仔蠱蠱惑惑咁答我:"其實我好想食韓燒,但你知喇,J表姐一向唔太鍾意食大油煙及濃味食物,所以..." 哈哈,呢個小朋友,跟住話已經諗好今晚同我去邊間食...表弟仔想去的是位於旺角兆萬中心的韓日屋,佢話聽朋友仔講呢度又扺食又幾好味,重要係任叫任食,好,難得小朋友有自己主意,今晚一於俾佢話事。這裡的兩小時任叫任食收費為每位$169,若然有興趣食埋刺身就另加$30,為食的表弟仔當然舉腳贊成。食物紙有條理地分門別類,刺身,壽司,熟食,不同種類韓燒的肉類,全部清楚分開,並以中、英及韓文對照,抵讚。先叫刺身,有大路的三文魚、鯛魚、希靈魚、八爪魚及甜蝦,亦有表弟仔喜歡的鮑魚片及馬刀貝,以這價錢又韓燒又刺身,老實說我並沒有多大期望,但無論賣相及味道都俾到驚喜我,全都沒有雪味,表弟仔大啖大啖食得不亦樂乎。跟住到熟食,天婦羅蝦及多春魚體型巨大,炸醬雖有點過厚,但好在不會太油膩,上枱時亦熱辣辣。而我最喜歡這道韓式鮭魚炒粉絲,炒得惹味的粉絲略帶微辣,鮭魚的份量
這裡的兩小時任叫任食收費為每位$169,若然有興趣食埋刺身就另加$30,為食的表弟仔當然舉腳贊成。食物紙有條理地分門別類,刺身壽司,熟食,不同種類韓燒的肉類,全部清楚分開,並以中、英及韓文對照,抵讚。
而我最喜歡這道韓式鮭魚炒粉絲,炒得惹味的粉絲略帶微辣,鮭魚的份量不多,但足以豐富了整體味道的層次感。
韓燒熱氣,我們㸃了人蔘雞湯降火,除了有人參外,亦有紅棗,清熱潤喉。其實熟食的選擇還有很多,但表弟仔想留肚食韓燒,所以只試了這幾款。
主角韓燒的肉來了,先講雞類,雞肉嫩滑,不會過鹹;雞翼則有四款選擇,全都醃得入味;雞腎爽口,雞肉串略嫌有點鞋,反而煙燻鴨胸肉質及調味都不錯。跟住到豬肉類,頗多種類選擇,包括有排骨、五花腩、梅頭肉、醬燒骨、薄豬肉片及豬頸肉,部份配有特別醬汁上,調味上不會死鹹,肉質尚算肥美爽口。
驚喜位是有羊架選擇,厚肉大塊。
到我同表弟仔都很喜歡的牛肉類,種類並不比豬肉類少,薄牛肉已有三種調味選擇,包括燒汁、辣味及胡麻,全都惹味十足,啱哂愛香口的表弟仔,而我則較喜歡原汁原味的雪花肥牛。牛柳粒有岩鹽及芥末兩種醃法,各有特色。牛脷比我想像中大塊及爽口,唔錯。
一口氣吃了這麼多肉類,係時候食返啲海鮮同蔬菜。中蝦及多春魚雖然不是新鮮貨色,但勝在size夠大,品道亦不錯。
蔬菜類係我想特別讚的一還。選擇不算好多但全部都有水準,特別推介鮮菠蘿和日本迷你紫薯,鮮甜香口,而牛油粟米及奶油金菇就成功地令不太喜歡吃蔬菜的表弟仔開懷大吃,而燒冬菇及雞髀菇就夠晒原汁原味,啱我。
食了這麼多燒肉,口渴嗎?唔怕,這價錢已包了自助任飲罐裝飲品,各色各類的汽水及綠茶都有,仲有雪糕柸同簡單的甜品選擇,表弟仔成晚滿場飛為我代勞。
這裏無論價錢,食物以及環境氣氛,都非常適合學生哥及年青人,絕對係去開旺角行街醫肚的好去處,至於服務,我絕對是俾個讚的,食物沒有任何漏單情況出現,態度亦有禮。老實說, 10多年前食這樣的任飲任食已經是這個價錢,真心佩服韓日屋的成本控制及營運模式,亦不禁說句生意難做。埋單時,可愛的表弟仔真的打算俾錢,咁抵錫,下次同阿J再帶你去周圍食。
2016-08-04
$200 (Dinner)