2024-05-04
點茶館今日針灸完去行觀塘apm商場,行到2樓見到美食廣場,有好多間野食揀,最後揀咗「點茶館」,見到佢哋有個套餐幾抵食,$68有飯(自選荷葉飯五選一)+一籠點心(自選點心五選一),一於買嚟試一試睇下掂唔掂啦!1.北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯+山竹牛肉球(3粒)$68(8.5/10)呢個北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯個飯有少少濕,飯有少少唔靚,牛肉軟淋唔鞋,但食唔到馬蹄粒,以為會好爽有口感,至於溫泉蛋朋友唔食,我就代佢食,溫泉蛋蛋味香濃,唔錯!山竹牛肉一共有三粒,牛肉口感實淨,腐竹皮唔算多,如果牛肉球加入馬蹄粒就口感更好!2.鳳爪排骨飯+豉汁蒸鳳爪$68(9/10)呢個鳳爪排骨飯個飯有少少濕,飯有少少唔靚,排骨大約都有5舊,鳳爪都有2隻,但係排骨骨大肉小,鳳爪好入味,整體唔錯!豉汁蒸鳳爪一共有5隻,每一隻鳳爪都好入味,用咗幾多豆豉蒸,食完鳳爪仲發現鳳爪下面有唔少花生,花生索哂d汁,淋淋地唔咸幾好味!3.蟲草花雲耳雞件飯+香菇燒賣(3粒)$68(8.5/10)呢個蟲草花雲耳雞件飯個飯有少少濕,飯有少少唔靚,雞件大約5舊,雞肉肉質算嫩滑,至於蟲草花同雲耳好一般!香菇燒賣一共有3粒,每粒燒賣都大大粒,入面好飽
2.鳳爪排骨飯+豉汁蒸鳳爪$68(9/10)
香菇燒賣一共有3粒,每粒燒賣都大大粒,入面好飽滿,豬肉唔係肥肉,每一粒燒賣都食到大大片香菇,非常足料,好好味!
2人總共價錢$204
個人口味總評分:8.5/10
@palatebistrohkg
地址:觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓Food Fiesta內
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#點茶館 #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘美食 #點心 #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong