2021-01-01
本來8位大人和小朋友的聖誕下午茶聚會,因第四波疫情和2人限聚令而取消,改為只約其中一人見面,所以選了大館嘅statement,想食好d。疫情下,大家都無得外遊,結果餐廳差不多full house,係呢度完全感受唔到經濟低迷嘅影響。之前係openrice做好研究食咩好,點知去到先知,雖然已經過了聖誕節5日,但30號嘅lunch依然仲做緊xmas brunch menu(可能之前嘅食材未用完?),每位係$458+10%,問侍應有無其他lunch set menu,佢就話只有a la carte menu,問佢攞俾我地,佢就只係求其攞咗一份俾我地睇,結果睇到我地兩個頭都側嗮,一開始感覺已經唔好。加上當同等級數嘅餐廳都會俾個信封你裝口罩,呢間餐廳就求其俾個用A4紙摺兩摺嘅紙你放口罩(仲要唔小心係收menu時收埋我友人個張A4紙),你就知道這間餐廳嘅質素根本配唔起倫敦嘅aqua nuvea。因為友人選了xmas brunch menu食lamb chop,我亦唯有係無咩選擇嘅情況下,選咗同樣嘅brunch menu,但main course就食cod fish。可能要趕住做下午茶個場,所以呢度並
可能要趕住做下午茶個場,所以呢度並唔係食完一個course先上另一個course。
可以贊嘅地方係:
1)佢地盡量將辣嘅course改為唔辣(但都仲係有少辣),因為我唔食得辣。
2)個dessert係唔錯,因為食物分量偏細,食完個dessert先覺得飽。
後記:很可惜個廁所有蚊。