2022-07-31
📍今日嚟到大埔搵食,之前聽過朋友話Noc Noc唔錯幾好食,價位又唔算貴,食完晚飯仲可以嗌幾杯嘢飲坐低同朋友傾吓計。不過而家入酒吧要有快測,大家如果近排去的話一定要留意啊!🔻另外環境都真係唔錯,成間餐廳暗暗地,成個天花板掛滿吊燈,場邊都有啲Vintage裝飾,枱枱凳凳都係用原木風格,風格統一。我哋坐個位可以直接見到吧枱,夜晚想傾吓計,或者同男女朋友浪漫一下,都真係有情調。枱面仲有蠟燭燈👆🏼👆🏼👆🏼🔻我地見到餐牌啲嘢食都唔貴,晚餐都係好似平時餐廳咁嘅價錢,絕對抵食!🔻1. 西班牙海鮮焗飯 ($138)啲嘢食好快就上枱,呢碟都可以算係我最鍾意食嘅。本來以為焗飯係好似平時有好多汁,下面係炒飯底嗰種。但呢個飯佢用蕃茄同三色椒燴,每一啖都有海鮮,魚、帶子、墨魚仔、青口。我最欣賞嘅係,海鮮味道真係融入左落啲飯到,蕃茄汁又可以吊味,真係啖啖惹味!不過最好就趁熱食啦,我哋當時等朋友等到耐少少,個飯面有啲凍,變咗一嚿嚿。佢一上到嚟熱辣辣冒煙,真係好難忍到口唔偷食㗎🫣2. 九層塔蟹油扁意粉配軟殼蟹($108)我好鍾意食軟殼蟹,每凡見到Menu上面有就即刻試試佢,喺呢度當然都唔例外啦。🥰出面啲軟殼蟹有啲時候
不過而家入酒吧要有快測,大家如果近排去的話一定要留意啊!
枱面仲有蠟燭燈👆🏼👆🏼👆🏼
🔻
1. 西班牙海鮮焗飯 ($138)
2. 九層塔蟹油扁意粉配軟殼蟹($108)
出面啲軟殼蟹有啲時候就包裹得好多粉,有時候都唔知食緊粉定食蟹。我哋本身諗住呢度吧餐廳,對於熟食方面要求可能冇咁高,但有驚喜:
意粉煮得啱啱好,硬硬地再加啲香料、三色椒脆脆地,食落去幾有口感,比外面嘅餐廳一啲都唔輸蝕。
而且隻軟殼蟹唔會太多粉,而且炸到脆卜卜,拎隻叉落去會聽到聲嗰種。蟹身有肉,有油香,蟹鉗蟹腳脆,加上熱辣辣食,真係冇得彈。
🔻
3. 炸薯條 ($68)
我哋除咗主食之外,都嗌咗個薯條小食。
本身以為係就咁普通薯條,點知裏面摻雜一啲番薯條,有啲黃有啲金,望落去賣相唔錯。新鮮炸起外脆內軟,在點凍黑松露醬,好快就食晒成兜lu。
🔻
雖然餐廳嘅位置比較偏僻,喺大埔賽馬會診所再轉入少少就到,大家行開行埋不妨試吓呢間質素唔錯嘅吧餐廳😋