2019-10-30
周末真的很想去郊遊, 但今日天色好似唔多好, 怕半路就落雨。於是我忽然醒起可以遊巴士河去西環海旁, 那裡近年都開了很多餐廳Cafe。我地揀左間其實係beer brewery, 但每逢周末都會提供brunch menu。我地四個人本來選了四款brunch, 但其中有朋友話想試埋pancakes🥞, 所以我地再點了一份大家share。我點了R.L.T, 因為我愛牛, 但俾朋友搶先點了 Steak & Eggs, 所以我改點了這個。R.L.T嘅roasted beef 幾濃味,肉質實在但都柔軟,麵包鬆軟,三文治還加了酸瓜醬特別開胃。 伴碟嘅薯條現炸香脆。朋友點左Steak &Eggs,估唔到塊牛排都幾大塊同厚身, medium done, 肉質仍然粉嫩,肉味唔錯。有人點了傳統嘅full breakfast,貪佢咩都有夠豐富。目測味道應該都唔錯, 朋友就話味道精緻唔算太粗。呢度嘅pancakes幾大份,配上mixed berries同maple syrup,好彩我地係share, 一個人真係未必吃得了。其實我反而幾欣賞佢個Avocado Toast,因為除了smashed avocado之外,
其實我反而幾欣賞佢個Avocado Toast,因為除了smashed avocado之外,上面舖上的厚厚的burrata cheese好好味😋。
其實我地入嚟時已經留意到餐廳吧位一排都是大大的啤酒缸,直情是個小型的釀酒廠。我就癮起,於是問問這麼早會serve beer嗎?店家好nice, 話OK, 於是我就大膽點了beer paddle, 一次過試多幾款自釀啤酒。
店家熱心地講解每款啤酒的特性同風格。味道也以由淺入深的排列。其中有兩款是在餐廳直接自釀,我最愛West Coast IPA,用了兩款啤酒花, 聞落好香,入口清爽帶微澀。是我近年最愛的口味。另外有款麥味較重帶點朱古力味,顏色很深, 據聞很受女孩子歡迎,不過亦是最危險的,因為酒精度最高。