2022-10-04 81 views
上個月生日嘅正日午餐老婆大人喺尖沙咀揀咗喱間The Frequency食晏,佢帶得我去嘅肯定唔係普通嘢!一入去黃色嘅裝修好搶眼令到眼瞓緊嘅我精神為之一振呀。咩都唔好講嚟兩杯嘢飲爽吓先!我喱杯叫青·廬入面有青瓜、青檸、烏龍梳打同埋青提子綠色嘅樣好爽皮,串提子冰鎮過食落好甜加埋烏龍茶打梳打堅好飲喎!叫午餐嘅話如果揀冇精飲品仲可以減20皮抵飲好多架。老婆大人嗰杯叫櫻·雨個樣勁有日本feel,入面用咗鹽漬櫻花、荔枝、番石榴同埋梳打水mix出嚟,側邊仲有杯荔枝汁倒埋入去真係好似去咗櫻花之地咁!入面仲有鬼咁過瘾嘅鹽漬櫻花波波冰,飲落去又咸又甜咁啱晒佢口味。叫咗兩樣小食喱個係汁燒百花釀日本秋葵,將啲蝦膠釀入去細細條嘅秋葵入面手工好仔細,秋葵食落冇滑潺潺加埋蝦膠仲好鬼香添。跟住仲有熱氣但又好食嘅唐揚炸雞,雞粒炸得夠乾脆食落一啲都唔油膩入面嘅雞肉仲有肉汁添,鍾意再邪惡啲嘅點埋柚子沙律汁一齊食仲正斗。我哋夜晚仲有生日飯局所以叫咗一個午市套餐兩份食,喺餐湯同梅漬杞子和風沙律入面揀咗南瓜忌廉湯,估唔到連個湯都整得咁有睇頭,香滑南瓜湯味道都幾唔錯起碼唔會淨係得麵粉味。主菜我哋揀咗慢煮加拿大保濕豬鞍扒,嘩一嚟見到

老婆大人嗰杯叫櫻·雨個樣勁有日本feel,入面用咗鹽漬櫻花、荔枝、番石榴同埋梳打水mix出嚟,側邊仲有杯荔枝汁倒埋入去真係好似去咗櫻花之地!入面仲有鬼咁過瘾嘅鹽漬櫻花波波冰,飲落去又咸又甜咁啱晒佢口味。

主菜我哋揀咗慢煮加拿大保濕豬鞍扒,嘩一嚟見到件豬扒咁鬼大件厚身好彩叫咗一份啫!

有老婆大人餵食喱件豬扒點敢話唔好食呀哈哈。

The Frequency

電話:26612009