Lunch 性價比好高只需$1080 + 10%一直都話係預約困難店以呢個質素18點再加埋慶祝生日時有埋店家人手畫生日咭好鬼sweet難怪左右兩檯都係慶祝生日(可惜我次次話去食,朋友一係話而家去日本食好過啦,我覺得香港食嘅好處係,師傅表達製作方法先最淋漓盡致)全場其實只12個位左右今日我心血來潮想試12:00 打去問有無執雞一位檯居然俾我成就到自己嘅第一次solo omakase 開心到爆第一道菜當然係松葉蟹茶碗蒸鮮甜蟹肉入哂蒸蛋內再加上松葉蟹膏好濃香即時對成個lunch 期望提高然後我仲依稀記得嘅每一道菜- 黑梅貝配貝肝醬,爽口配上濃肝香- 牡丹蝦:煮過嘅牡丹蝦汁+生蝦肉+乾烘過嘅蝦籽片+炸蝦頭完美融合又增加層次,淨係功夫已經值回票價,但今日嘅牡丹蝦差左少少甜味,如果唔係,一定會係best dish之一- 雪場蟹併松葉蟹高湯啫喱加少少土佐醋- 炸烏賊墨魚咀併肉葱沙律壽司:熟成好有驚喜,每一件都有唔同口感有一啲入口即溶,有一啲保留到肉質嚼勁又濃縮左魚香正每一件嘅排序亦做得好好個人最最最愛嘅壽司係鮫鰈魚+火灸右口魚邊+魚肝:鮫鰈魚食肉質,右口魚煙燻味充斥口腔,再加上魚肝cover 返個濃
Lunch 性價比好高只需$1080 + 10%

再加上松葉蟹膏
好濃香
即時對成個lunch 期望提高

然後我仲依稀記得嘅每一道菜
- 黑梅貝配貝肝醬,爽口配上濃肝香
- 雪場蟹併松葉蟹高湯啫喱加少少土佐醋
- 炸烏賊墨魚咀併肉葱沙律

壽司:熟成好有驚喜,每一件都有唔同口感
有一啲入口即溶,有一啲保留到肉質嚼勁又濃縮左魚香

每一件嘅排序亦做得好好

個人最最最愛嘅壽司
鮫鰈魚+火灸右口魚邊+魚肝:鮫鰈魚食肉質,右口魚煙燻味充斥口腔,再加上魚肝cover 返個濃味,超好味,直頭唔想吞要慢慢咀嚼

第二最愛係tenzushi 嘅signature
海膽魷魚:將兩片切得超薄魷魚,加上極仔細刀工𠝹紋,在兩片魷魚中夾上北海道海膽,海膽爆發甜味,魷魚細膩口感,好好味

第三最愛係肥美熟成拖羅
因為熟成完肉質有少少溶化
但肥美嘅腩位有殘留嘅筋部保留左個嚼感
比起100% 溶哂入口更加好味

熟成鰹魚:少有嘅酸度完美引發
穴子:微暖,入口全溶,如果魚油香多少少就更好
生熟蝦:蝦頭帶少少膏,食到既生且熟嘅感覺,但味道唔算好驚喜
平貝:爽甜
海膽:好香濃大滿足爆哂出黎
熟成拖羅碎手卷:加左漬物蘿蔔粒有爽脆感,最後的大滿足因為份量係平時食其他omakase 嘅+50%up. 如果多點甜洋葱同多點芝麻就更好喇

最後嘅開心果奶凍絕對係令成餐飯劃上完美句號
滑而富奶香,但保留少少開心果顆粒感

成餐飯超滿足!!!睇黎下一次solo 又可以搏一舖
2024-07-05
$1080 (Lunch)