2019-01-04
好耐冇食過high tea啦,就趁住boxing day 到home sweet home試下佢哋嘅high tea。 餐廳 有個high tea set menu$328 for 2 persons, 入面有煙鴨胸沙律, 三文魚子溫泉蛋,鵝肝小餅乾,芝士火腿牛角包,迷你蟹肉牛油果薄餅, 甜品方面有焦糖燉蛋,馬卡龍,忌廉泡芙, 特濃朱古力凍餅,飲品方面我們點了一杯玫瑰奶茶和精選花茶。首先講下high tea set ~ 上枱的時候有少少失望,本身以為是用high tea架的,但最後是用長方形的碟子。 影相就當然沒有用high tea架咁高貴同靚了。煙鴨胸沙律 ~ 味道正常。三文魚子溫泉蛋 ~ 我最喜歡吃蛋。鵝肝小餅乾 ~ 鵝肝凍冰冰的,味道麻麻地。迷你蟹肉牛油果薄餅, 上枱的時候都是偏凍。焦糖燉蛋 ~ 不算太甜, 味道普通。馬卡龍 ~ 這一款甜品一向都是比較甜。忌廉泡芙 ~ 味道正常。特濃朱古力軟餅 ~ 朱古力味唔夠,味道普普通通吧!入面咁多款食物我最欣賞的是芝士火腿牛角包, 熱辣辣香噴噴的牛角包配上火腿芝士,唔錯!點了兩杯飲品,熱玫瑰奶茶和精選花茶。想講一講點飲品的時候有一個小插曲,
煙鴨胸沙律 ~ 味道正常。
三文魚子溫泉蛋 ~ 我最喜歡吃蛋。
鵝肝小餅乾 ~ 鵝肝凍冰冰的,味道麻麻地。
迷你蟹肉牛油果薄餅, 上枱的時候都是偏凍。
焦糖燉蛋 ~ 不算太甜, 味道普通。
馬卡龍 ~ 這一款甜品一向都是比較甜。
忌廉泡芙 ~ 味道正常。
特濃朱古力軟餅 ~ 朱古力味唔夠,味道普普通通吧!
點了兩杯飲品,熱玫瑰奶茶和精選花茶。想講一講點飲品的時候有一個小插曲,當我看見餐牌上寫精選花茶的時候, 我就問一問店員是什麼花茶呢? 店員的答案就是咪就係花茶,好似隔離枱嗰杯咁樣!( 用手指住隔離枱 ) 當時已經感到店員不是太有禮貌但算啦就叫精選花茶,點知道上枱的時候我的花茶是菊花杞子茶,但隔離枱的我明明看見是玫瑰花茶。 我本身就最唔鍾意飲菊花茶的, 不過算啦! 其實我想講花茶都有分好多種的!還有我點了熱玫瑰奶茶,之後又來了一杯凍的玫瑰奶茶,當我叫店員幫手更換的時候, 她就很大聲的叫入廚房, 感覺不是太有禮貌。
還有等候時間實在太耐了,差不多等了大半個鐘才上high tea set。 所以餐廳響服務質素和上餐時間方面都需要注意一下。至於食物方面其實三百幾蚊一個high tea set價錢都算平,所以我亦都沒有太高要求,唯獨是牛角包可以為餐廳爭取到一個好評吧!
High Tea Set
玫瑰奶茶