2017-01-17 256 views
今次與友人決定衝出平時去開既地方,到西營盤站一嘗這間評也價頗高的西班牙菜~今次係第一次黎西營盤,好似發現左新大陸咁好彩間餐廳都好近地鐵站,用google map大神幫助下好順利搵到店內有個半開放式廚房,感覺與客人更close我同友人都目標十分明確,就係食佢weekend先有得賣既Brunch1/Serrano 炸的小青椒伴蒜粒,十分香口,一邊吃一邊默默地想生啤酒配這個應該會是無敵的吧!2/ Pa amb tomaquet 此道亦是西班牙傳統的小食之一,又名bread with tomato ,在烤得脆脆的面包上加入蕃茄,味道不錯,但本人並沒有很愛這種而且可以加上西班牙火腿,口感更加神豐富~3/Truffles Jamón Bikini三文治中包著黑松露是第一次食,味道卻意外地match而且黑松露是塗滿簿簿的一片,餐廳真是下重本!記得一定要趁熱食4/ Tortilla Tortila是一種傳統家常的西班牙菜式,其實就是西班牙式奄列。其做法有很多種,但基本組合為雞蛋、洋蔥及薯仔。今次試既呢款Tortila十分高質,絕對做到外脆內軟!一切開,蛋汁慢慢流出,再配上餐廳特調的醬汁,完全係食完想再

今次係第一次黎西營盤,好似發現左新大陸咁

店內有個半開放式廚房,感覺與客人更close
1/Serrano

2/ Pa amb tomaquet
而且可以加上西班牙火腿,口感更加神豐富~

3/Truffles Jamón Bikini
三文治中包著黑松露是第一次食,味道卻意外地match

而且黑松露是塗滿簿簿的一片,餐廳真是下重本!

記得一定要趁熱食

4/ Tortilla

其做法有很多種,但基本組合為雞蛋、洋蔥及薯仔。
今次試既呢款Tortila十分高質,絕對做到外脆內軟!

一切開,蛋汁慢慢流出,再配上餐廳特調的醬汁,完全係食完想再encore!

同時內餡加入左辣肉,使口感更加豐富!

5/ Seafood Paellera
西班牙海鮮大鍋飯算係西班牙菜既signature 菜式,無論你有沒試過西班牙菜都會知有呢一份菜式既存在~

呢鍋西班牙海鮮燉飯可以話係我係香港食過既大鍋飯頭三位之一!

佢既飯包裹著佢既特調醬汁,真係超級好食!

再加埋鍋底的飯焦!!!超邪惡但又超好味!

食後感:
地理位置可能有啲偏,但絕對值得專登入黎一嘗!

小編已經在想什麼時候來happy friday 了

2017-01-15
$160 (Lunch)
  • Seafood Paella
  • Jamon Bikini